16. RUNDA U BRISELU: Ime srpske liste na dnevnom redu
Foto: Dado Đilas

Nastavak dijaloga

16. RUNDA U BRISELU: Ime srpske liste na dnevnom redu

Politika -
Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odobra za Kosmet

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je uverenje da će na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija u Briselu biti rešeno i pitanje imena jedinstvene "Građanske liste Srbija", koja je prijavljena za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra.

Centralna izborna komisija na Kosovu najavila je da neće prihvatiti to ime, a od te liste, iza koje stoji država Srbija, ne može se odustati, rekao je Drecun i naglasio da je najvažnije da Vlada Srbije snažno motiviše Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore 3. novembra, što je i preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština.

Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kazao je Drecun i upozorio da će Priština nastojati da oteža delovanje jedinstvene srpske liste, a olakša njoj naklonjene srpske liste, koje pomaže i finansira.

Inače, premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači sastaće se u nedelju 8. septembra u Briselu radi 16. runde dijaloga Beograda i Prištine. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić pridružiće se srpskom pregovaračkom timu u najnovijoj rundi dijaloga sa Prištinom.

Iako Vučićev dolazak u okviru delegacije koju predvodi predsednik vlade Dačić još nije zvanično potvrđen u Evropskoj uniji ga vide kao znak da bi tokom ove runde razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijema mogao biti postignut konačan dogovor o pitanjima vezanim za struju i telekomunikacije.

Dijalog u kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton trebalo bi da počne sutra popodne, nakon što se Ešton vrati sa neformalnog sastanka evropskih ministara odbrane u Viljnusu.Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič nije juče mogla ni da potvrdi ni da demantuje da će Vučić doputovati u Brisel.

"O sastavu delegacije odlučuju strane u dijalogu, a mi još nismo dobili zvaničan spisak članova ni iz Beograda ni iz Prištine", rekla je Kocijančič novinarima u sedištu EU.Evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je da Vučićev dolazak vide kao nagoveštaj da bi ovaj put moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i nakon dve godine razgovora ostala otvorena.

Isti izvor podseća da su, prema planu koji su u maju u Briselu usaglasili Dačić i Tači, problemi struje i telekomunikacija trebalo da budu rešena još u junu.

Kocijančič je novinarima rekla da će, pored ovih pitanja, na dnevnom redu nedeljnih razgovora dominantna tema biti priprema za lokalne izbore na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar."Važno je da ovi izbori budu dobro organizovani i da se u njih ukljuce predstavnici svih zajednica", istakla je ona.Kocijančič je podsetila da je Ketrin Ešton prekjuče u zvaničnom saopštenju pohvalila obe strane u dijalogu zbog napretka koji je postignut u planiranju izbora.Premijer i vicepremijer Srbije ranije su najavili da će zajedno ići na sastanak u Brisel.

http://www.youtube.com/watch?v=WE7nC44vhYM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track