Najnovije vesti

SLOBINOG GENERALA IZREŠETALI U PICERIJI Državna bezbednost znala da se sprema BADŽINA LIKVIDACIJA i ništa nije preduzela
Foto: EPA / STR

LIKVIDACIJE ARKANOVIH PRIJATELJA (4)

SLOBINOG GENERALA IZREŠETALI U PICERIJI Državna bezbednost znala da se sprema BADŽINA LIKVIDACIJA i ništa nije preduzela

Specijal
20:01h

General-pukovnik i zamenik ministra policije izrešetan je 11. aprila 1997, a samo 17 dana ranije SDB je dobio upozorenje da će on biti likvidiran, ali ubistvo nije sprečeno

Pre nego što je postao zamenik republičkog ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, general-pukovnik Radovan Stojičić Badža (46) bio je na čelu Teritorijalne odbrane istočne Slavonije i, formalno, Arkanov pretpostavljeni. Zajedno su se fotografisali 1991. godine u Erdutu.

Radovan Stojičić policijsku karijeru počeo je kao pozornik. Već u srednjoj milicijskoj školi bavio se rvanjem i džudoom, a zatim je završio višu trenersku školu, pa DIF, da bi magistrirao na temi o fizičkoj kondiciji specijalaca. Postao je referent fiskulture u gradskom SUP u Beogradu, a sredinom osamdesetih postao je zamenik komandanta u Specijalnoj jedinici MUP Srbije.

foto: EPA

Posle ponoći

Učestvovao je u izbacivanju rudara koji su štrajkovali u Starom trgu na Kosovu, a zatim je rukovodio teritorijalnom odbranom u istočnoj Slavoniji, dok je tamo sa svojim „tigrovima“ bio i Željko Ražnatović Arkan. Iz tog vremena datiraju optužbe da se Stojičić upleo u kriminal i šverc velikog obima, što je kasnije navođeno kao motiv za ubistvo. Ubijen je 11. aprila 1997. u beogradskoj piceriji „Mama mija“.

Te večeri, Stojičićev sin Vojislav sedeo je u restoranu „Mama mija“ s prijateljem koji je po zanimanju bio carinik. Oko ponoći mladić je telefonom pozvao oca i rekao mu da dođe. Stariji Stojičić se ubrzo pojavio u svom BMW. Seo je leđima okrenut ulazu i izlogu restorana. Nasuprot njemu sedeo je Vojislav, a s leve strane stola bio je prijatelj.

Pola sata posle ponoći na vratima se, držeći automat, pojavio muškarac visok oko 185 cm, u tamnoj jakni, tamnim farmerkama i s čarapom na glavi. Uzviknuo je: „Svi na pod!“ i ispalio rafal u zamenika ministra. Svi hici pogodili su Stojičića u vrat i glavu i ubili ga na mestu. Niko drugi nije povređen. Ubica je zatim istrčao iz kafane, ispalio jedan rafal u veliki izlog i nestao bez traga.

RADOVAN STOJIČIĆ BADŽA (46)

  • General srpske policije, načelnik Službe javne bezbednosti, zamenik ministra policije
  • Izrešetan 11. aprila 1997. u restoranu „Mama mija“
  • Komandant Teritorijalne odbrane Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 1991. godine
  • Fotografisao se sa Arkanom 1991. u Erdutu
  • Ubistvo nije rasvetljeno

Prema nekim izvorima, ostali gosti u restoranu, među kojima je bilo i policajaca, ostali su da leže još čitavih pet minuta. Naoružani pripadnici MUP Srbije zaustavljali su gotovo sve automobile koji su napuštali Beograd, legitimisali vozače i zapisivali registracije. U samom gradu legitimisani su i pretresani prolaznici, a bilo je i zaustavljanja autobusa GSP... Ubica nije pronađen.

Presuda bratu

Sredinom 2016. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Sinišu Stojičića, Badžinog brata, na četiri i po godine zatvora zbog šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina. Radovan Stojičić Badža se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe i da je zloupotrebom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana.

A visoki funkcioner SDB i pomoćnik Jovice Stanišića Radoslav Lukić Lule ispričao je autorima knjige „Oni su jači od nas“ Miodragu Vukoviću i Vojislavu Tufegdžiću da mu je 17 dana pre Badžinog ubistva jedan beogradski advokat preneo upozorenje da će Badža biti likvidiran u narednih petnaest dana jer je, navodno, bio umešan u likvidaciju kriminalca Voje Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, godinu dana ranije.

Lukić je o tome odmah izvestio Stanišića i o tome sastavio službenu belešku, ali ubistvo nije sprečeno. Nije se moglo, ili se nije htelo...

(Kurir.rs / Momčilo Petrović / Foto:EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja