MILIONI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Pančevo jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima sanitarnu deponiju
Foto: Pančevu treba

MILIONI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Pančevo jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima sanitarnu deponiju

Srbija -

Pančevo još od 2015. godine ima sanitarnu deponiju projektovanu tako da okolinu odvoji i zaštiti od štetnih uticaja otpada.

U praksi to znači postojanje zaštitnog sloja zemlje koja sprečava da prodiranje štetnih materija do podzemnih voda, zatim postojanje gasnih bunara za sakupljanje štetnih gasova, sistema za kompostiranje, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Aleksandar Stevanović, direktor JKP “Higijena” u Pančevu podseća da je regionalna deponija u Pančevu nakon 25 godina izgradnje krajem 2015. godine puštena u rad.

- Ovo je postrojenje koje je izgrađeno u skladu sa svim propisima koji regulišu oblast zaštite životne sredine u Republici Srbiji, ali isto tako izgrađena je u skladu sa svim propisima koje diktira Evropska unija. Grad Pančevo i JKP “Higijena” izdvajaju dosta sredstava za unapređenje postrojenja nove deponije - kaže Stevanović.

foto: Pančevu treba

Prošle godine uloženo je 7 miliona dinara za povećanje kapaciteta deponije, a u 2020. godini planirano je ulaganje još 10 miliona dinara kako bi JKP "Higijena" mogla nesmetano da obavlja svoju delatnost.

foto: Pančevu treba

Pančevo je jedna od devet lokalnih samouprava u Srbiji koji uopšte imaju sanitarnu deponiju. Regionalna deponija u Pančevu je jedina deponija ovog tipa u okolini. U JKP "Higijeni" kažu da će nastaviti sa ulaganjima u nju kako bi unapredili proces upravljanja otpadom koji je neizostavni deo sistema zaštite životne sredine.

1 / 6 Foto: Pančevu treba

(Kurir.rs/@pancevutreba) Foto: Pančevu treba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track