250 ČAČANA U STRAHU OD KORONAVIRUSA! Na veliko slavlje stigla i tetka iz Nemačke, a sa njom i korona! Zatvorene škole...
Foto: Kurir, Profimedia

POMETNJA POSLE PROSLAVE PUNOLETSTVA

250 ČAČANA U STRAHU OD KORONAVIRUSA! Na veliko slavlje stigla i tetka iz Nemačke, a sa njom i korona! Zatvorene škole...

Društvo -

Maturant gimnazije slavio 18. rođendan u poznatom hotelu, a onda otkriveno da jedna gošća ima virus, pa su u petak zatvorene i gimnazija i ekonomska škola, a u izolaciji mnogi koji su bili na slavlju

Zbog koronavirusa juče su u Čačku, odlukom direktora, zatvorene dve škole - gimnazija i ekonomska! U ovom gradu nastala je prava pometnja jer je tetka iz Nemačke, kod koje je pre dva dana potvrđena korona, prisustvovala u subotu proslavi punoletstva jednog maturanta na kojoj je bilo čak 250 zvanica!

Jedan učenik čačanske gimnazije u subotu je proslavljao punoletstvo u jednom hotelu, tu je bilo i učenika ovih škola, a među zvanicama je bila i mlađa žena - tetka slavljenika, koja je za tu priliku došla u posetu iz Nemačke. Kod nje je pre dva dana potvrđen virus i ona je na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Jedan broj u izolaciji

NIKO NIJE ZA BOLNICU

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku epidemiolog dr Aksentije Tošić, koji je na konferenciji za novinare govorio sa zaštitnom maskom preko lica, izjavio je da je najvažnije locirati sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom, naročito na rođendanu.

foto: Kurir

- Ogroman broj nema nikakve simptome, verovatno da veliki broj nije zaražen, ali su za nas u ovom trenutku mogući slučajevi. U izolaciji se već nalazi jedan broj osoba, a u ovom trenutku niko nije za hospitalnu izolaciju - naveo je Tošić i pozvao sve koji su bili u eventualnom kontaktu da se jave ZZJZ, bez obzira na to što nemaju simptome.

Kako navode zvaničnici, tetka iz inostranstva nije znala da je bolesna kad je dolazila u Čačak. Kad se pročulo da je zaražena koronom, među srednjoškolcima i roditeljima je zavladao strah. U prvu smenu čačanske gimnazije juče je od 562 učenika došlo njih 249, a čak 313 nije.

Nakon toga je direktor škole Ivan Ružičić odlučio da sve đake vrate kući. On je izjavio da je svih petnaestak učenika gimnazije koji su bili na rođendanu prošlog vikenda zdravo, da nemaju simptome, ali im je savetovano da budu u izolaciji.

Posebne mere

TRUDNA SUPRUGA POD NADZOROM

Inženjer iz Beograda, koji je ove nedelje službeno boravio u kampu u Pakovraću kod Kineza koji grade auto-put, a koji ima koronu, prebačen je u Kliniku za infektivne bolesti KCS u Beogradu. Kako saznajemo, njegova supruga je pred porođajem, pa je i ona pod epidemiološkim nadzorom.

Dr Tošić je rekao da su kineski radnici u Pakovraću sami napravili karantin, a da im se hrana i pošta ostavljaju na određeno mesto:

- Oni se disciplinovano ponašaju i sami su za sebe napravili karantin. Svakodnevno im se nekoliko puta meri temperatura.

U kontaktu sa obolelom osobom bili su i neki učenici ekonomske škole, koja je takođe juče obustavila nastavu, gde se na časovima u prvoj smeni nije pojavilo 85 učenika od 360.

- Nastava je prekinuta nakon drugog časa jer su se javljali roditelji dece koja su takođe bila na proslavi rođendana. Tim učenicima je savetovano da budu u izolaciji i da se obrate Zavodu za javno zdravlje. Odluka o prekidu nastave doneta je preventivno i izdat je nalog da se uradi dezinfekcija u školi - rekao je direktor te škole Vladan Nicović.

Nema alkohola, a limun poskupeo

Čačani kažu da u prodaji nema zaštitnih maski, asepsola i alkohola, već samo rakije koju su ispekli. Skočile su i cene voća, pa je limun, bogat vitaminom C, sad 200 dinara.

Jedna od učenica koja je bila na proslavi pomenutog rođendana navela je za Kurir da je prestrašena, kako ona, tako i njeni ukućani.

- Živim s roditeljima, sestrom i bakom, koja ima 80 godina i vrlo je nežnog zdravlja. Od subote, kada sam bila na rođendanu, do saznanja da sam potencijalni nosilac virusa je prošlo pet dana. Sve te dane sam provela sa svojom porodicom, potpuno opušteno. Zasad smo svi dobrog zdravlja, ali sam, ne znajući, išla kod rođaka, drugarica, na trening, na pripremne časove za fakultet. Postoji mogućnost da sam virus prenela svim tim ljudima. Zasad sam u izolaciji, dobro sam i nemam nikakve simptome, ni ja ni moja porodica - rekla nam je ona.

(Kurir.rs / Denis Čeković / Foto:Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track