ZLOČIN BEZ KAZNE - OLUJA! Proterano je oko 220.000 Srba, 1.877 je POGINULO I NESTALO, niko nije odgovarao!
Foto: Profimedia

etničko čišćenje

ZLOČIN BEZ KAZNE - OLUJA! Proterano je oko 220.000 Srba, 1.877 je POGINULO I NESTALO, niko nije odgovarao!

Specijal -

Pripadnici hrvatske vojske, MUP i Hrvatskog veća odbrane pokrenuli su 4. avgusta 1995. vojnu akciju „Oluja”, čiji je cilj bio zauzimanje teritorije Republike Srpske Krajine i stavljanje pod kontrolu države Hrvatske. Akcija je trajala četiri dana (od 4. do 7. avgusta), a njeni rezultati bili su poražavajući - oko 220.000 Srba je proterano sa svojih ognjišta, a 1.877 je poginulo i nestalo (podaci centra „Veritas”). Predsednik Hrvatske u to vreme bio je Franjo Tuđman.

Sedmoro na jednog

Savo Štrbac iz dokumentacionog centra „Veritas” podseća da je tog jutra, 4. avgusta 1995, u prvom ešalonu na zapadne delove Republike Srpske Krajine krenulo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane, a da je ukupno bilo angažovano 200.000 vojnika za tu akciju sa hrvatske strane.

Oluja
foto: Profimedia

- Na tom području bilo je nešto više od 220.000 stanovnika, a među tim ljudima, sa srpske strane, bilo je oko 34.000 naoružanih. Ako se hrvatskoj vojsci pridodaju NATO i muslimanske snage, onda je bilo sedam puta više napadača nego branioca. Za nekoliko dana prestao je otpor Vojske Republike Srpske Krajine i narod je krenuo u egzodus ne želeći da dočeka napadače, jer su znali iz prethodnih akcija šta ih čeka - kaže Štrbac za Kurir i dodaje:

- Nažalost, nisu svi otišli, bilo je onih koji su ostali i poverovali Tuđmanu ili oni koji nisu mogli iz nekog razloga da krenu, oni su pobijeni. Prema „Veritasovim” podacima, iako ni oni nisu konačni, 1.877 je poginulih i nestalih, od čega je 65 odsto civila, a tri četvrtine njih su bili stariji od 60 godina. U toj brojci (ukupno poginulih i nestalih), 553 su žene. Upravo te brojke stradalih civila, bilo je tu i desetoro dece, govore, zapravo, o razmerama te katastrofe. Broj proteranih je oko 220.000. Za sve te zločine hrvatski sudovi osudili su dvojicu pripadnika svojih oružanih snaga, za ratni zločin nad Srbima, a interesantno je da je jedan od pravosnažno osuđenih etnički Albanac, a drugi etnički Srbin. Nijedan etnički Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima.

Oluja
foto: Profimedia

Pravosuđe zakazalo Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da je sve što je išlo kroz pravosudne sisteme u vezi sa operacijom „Oluja” - bilo u Hrvatskoj ili inostranstvu - imalo cilj da opravda laži da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

- Poznato je da je Haški tribunal, prvostepeno veće, donelo 2012. godine sramne oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču. I hrvatsko pravosuđe je pokazalo da nije ni nezavisno ni profesionalno, pokrenuli su niz sudskih postupaka i doneli presude protiv srpskih veterana na osnovu lažnih dokaza i iskaza, a sve da bi se opravdala teza da su, u stvari, Srbi bili agresori. Nažalost, sa treće strane, ni naše Tužilaštvo za ratne zločine nije učinilo ništa na procesuiranju zločina protiv našeg naroda na području Hrvatske. Zato smatram da je važno da država osnuje kancelariju za pomoć osumnjičenim, optuženim i osuđenim Srbima za ratne zločine, koje progoni hrvatsko i muslimansko pravosuđe, i da im pruži stručnu, pravnu i finansijsku pomoć - kaže Linta.

Oluja
foto: Profimedia

Pred Tribunalom u Hagu Gotovina i Markač osuđeni, pa oslobođeni l Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su 2012. pušteni na slobodu nakon što ih je Žalbeno veće Haškog suda proglasilo nevinim za egzodus Srba sa područja Krajine. U prvostepenom postupku Gotovina je dobio 24 godine zatvora, dok je 18 godina dobio Markač, ali je ta odluka kroz kasniji postupak poništena. Žalbeno veće je, naime, odlučilo da nema dokaza da su Gotovina i Markač aktivno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine silom. Osuda za prisilnu deportaciju je isto poništena.

Oluja, tok Oluje
foto: Kurir

Uloga tadašnjeg šefa Srbije Milošević (ni)je izdao Srbe l Do danas je ostala nejasna i uloga nekadašnjeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića tokom akcije „Oluja”. Jedni tvrde da je pokušao da zaštiti Srbe, dok drugi pak kažu da je izdao Srbe. Prema više tvrdnji tadašnjih svedoka i učesnika, Milošević je navodno odbio da pomogne Vojsci Srpske Krajine iako je, kako je medijima tvrdio general Milisav Sekulić, bar 15 dana ranije dobio upozorenje da se sprema „Oluja”. - Jedina poruka koju je imao za nas glasila je: „Ubijte se” - naveo je Sekulić.

stampano izdanje 02.08.2021.
foto: Kurir

DANAS JE ILINDAN! Kurir poklanja IKONU SVETOG ILIJE sa zlatotiskom i molitvoma

Danas pravoslavni vernici obeležavaju Ilindan, dan posvećen Svetom Iliji. Tim povodom, svi čitaoci Kurira, dobiće na poklon ikonu Svetog Ilije sa zlatotiskom i molitvom. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Kurir poklon
foto: AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja