IŠARANI NATPISI MESTA NA SRPSKOM NA KOSOVU I METOHIJI: Naloženo čišćenje – nema odgovora
Izvor: Kosovo-online, Foto: Kosovo Online

IŠARANI NATPISI MESTA NA SRPSKOM NA KOSOVU I METOHIJI: Naloženo čišćenje – nema odgovora

SRBI NA KIM -

Išarane dvojezične table na severu Kosova i Metohije, koje su postavljene nakon uklanjanja onih na ćirilici i to bez ikakvih konsultacija sa lokalnom zajednicom, bile su udarna vest u većini medija na Kosovu i Metohiji.

Resorno ministarstvo ubrzo je naložilo njihovo čišćenje, dok se u slušaju išaranih natpisa na srpskom - za sada ne oglašava.

Naime, table išarane crnim sprejom - tako da se ne vidi natpis na srpskom - na putu između Štrpca i Uroševca i dalje stoje, u šta su se uverili naši novinari, a njihovo čišćenje nije u ovom trenutku predviđeno.

Tako na putokazu za Uroševac može da se pročita samo natpis na albanskom "Ferizaj", a isto važi i za mesto Banjice, kao i mnoga druga naselja...

Pomenuti znakovi su išarani, odnosi deo gde piše na srpskom naziv mesta, ali u ovom trenutku nije naloženo čišćenje istih.

Podsetimo, uz asistenciju tzv. Kosovske policije, radnici koje je angažovalo Ministarstvo infrastrukture, 14. marta su uklonili table sa natpisima naselja na severu Kosova, napisane na ćirilici i postavili nove - na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici.

U proteklim danima, albanski nazivi su prefarbani crnim sprejom, a pojedine table su srušene.

Tokom jučerašnjeg dana, radnici uz pratnju Kosovske policije očistili su znake i postavili nove table.

Kurir.rs/Kosovo-online.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track