BEZ ZAKAZIVANJA I UPUTA: Besplatni preventivni kardiološki pregledi u KBC Kosovska Mitovica (FOTO, VIDEO)
Foto: Kosovoonline

KBC "Kosovska Mitrovica"

BEZ ZAKAZIVANJA I UPUTA: Besplatni preventivni kardiološki pregledi u KBC Kosovska Mitovica (FOTO, VIDEO)

SRBI NA KIM -

Građani Severne Mitrovice mogli su danas, u okviru besplatnih preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije, da u KBC "Kosovska Mitrovica" obave kardiološke preglede, a, kako kažu, ovakve akcije značajne su jer nema zakazivanja i čekanja na upute.

Na Svetski dan zdravlja, koji se danas obeležava, stanovnici Severne Mitrovice proverili su zdravstveno stanje, pregledom kod kardiologa i proverom krvne slike.

Kardiolog Kristina Bulatović kazala je za Kosovo onlajn da je ideja rad na prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jer je važno da se bolest primeti u ranoj fazi.

"Odziv je fantastičan, pacijenti u velikom broju dolaze od osam sati. Mnogo je njih koji dolaze na kontrolne preglede i kada su preventivni pregledi u pitanju, ali oni nisu naša ciljna grupa. Mi radimo kontrole, terapije, pratimo stanje, ali zapravo je bitnije da dođu pacijenti koji nikada nisu bili, nebitno je koliko godina imaju. Danas kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u svetu, nisu više bolesti starije populacije. Sve više je pacijenta starijih od 30 godina koji imaju neki faktor rizika, poput pušenja", upozorila je dr Bulatović.

Jedna od onih koji su došli da iskontrolišu svoje zdravlje je i Mila Pavlović. Kaže da ovi pregledi mnogo dosta jer su dostupni svim građanima i besplatni su.

"Znači nam dosta jer ne plaćamo. Povremeno moramo da se kontrolišemo", navodi Pavlović.

Njen sugrađanin Milan Biševac kaže bi ovakve akcije trebalo da se organizuju i kada su u pitanju druga oboljenja.

"Mnogo znači, korisno je za ljude da vide svoje zdravlje i šta treba da promene od lekova. Ja nisam bio sedam meseci na kontroli, i onda mnogo znači. Hvala zdravstvenom centru i državi, da organizuju i za neke druge bolesti", poručuje Biševac.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track