ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE UŽICE: Reagovali smo prvovremeno!
Foto: Zoran Šaponjić

Problem sa zatorvanom vodom

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE UŽICE: Reagovali smo prvovremeno!

Srbija -
Mi smo 20. decembra imali naznake da u mreži, odnosno u pijaćoj vodi ima algi i tada smo uzorkovali oko 100 litara vode. Ta voda je 23. prosleđena’’Batutu’’ odakle je 27. decembra stigao rezultat koji je potvrdio prisustvo cijanobakterija u vodi – kažu u Zavodu

UŽICE - Dr Biljana Mijović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Užicu izjavila je danas da je njena ustanova u slučaju zagadjenja vode u jezeru Vrutci reagovala pravovremeno, i da je, po procedurama, bilo potrebno sedam dana od uzimanja uzoraka vode, do dokazivanja prisustva cijanobakterije u vodi.

­ Mi smo 20. decembra imali naznake da u mreži, odnosno u pijaćoj vodi ima algi i tada smo uzorkovali oko 100 litara vode. Ta voda je 23. prosleđena’’Batutu’’ odakle je 27. decembra stigao rezultat koji je potvrdio prisustvo cijanobakterija u vodi – kažu u Zavodu.

Zavod će, po rečima direktorke, narednih dana angažovati strane laboratoraije kako bi se utvrdilo da li u vodi ima drugih otrova, produkata bakterija, sem mikrocistina LR čija je koncentracija u vodi, rečeno nam je juče, ispod maksimalne doze koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija. Inače, dan ranije, novinarima je iz ove ustanove rečeno da je koncentracija mikrocistina LR u vodi – nula!

U Zavodu, danas je novinarima rečeno da je još 14. decembra, kada je na jezeru uočena crvenkasta mrlja, detektovana povišena koncentracija fosfora u vodi jezera.­

Alge su imale dovoljno hranljivih materija za razmnožavanje. Okolo nema otpadnih voda, pa je pretpostavka da su te hranljive materija za alge u jezero stigle spiranjem okolnog obradivog zemljišta – kažu u Zavodu za javno zdravlje u Užicu.

Dr Mijović kaže da su u ovoj ustanovi još od 14. decembra dnevno pratili situaciju na jezeru, da su prvo isključili hemijski akcident. Poručujemo gradjanima da ne treba da budu preterano zabrinuti za zdravlje– kaže dr Mijović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track