Kragujevac danas obeležava Dan grada
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Svečana sednica Skupštine grada

Kragujevac danas obeležava Dan grada

Srbija -
Dan grada Kragujevca obeležava se u znak sećanja na 6. maj 1818. godine kada je, na predlog kneza Miloša Obrenovića, Skupština narodnih prvaka donela odluku da se prva prestonica moderne Srbije uspostavi u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj će, tradicionalno, biti uručena priznanja i godišnje nagrade, Kragujevac će danas obeležiti Dan grada.

Dan grada Kragujevca obeležava se u znak sećanja na 6. maj 1818. godine kada je, na predlog kneza Miloša Obrenovića, Skupština narodnih prvaka donela odluku da se prva prestonica moderne Srbije uspostavi u Kragujevcu. Kragujevac je bio glavni grad Srbije do 1841. godine, kada je odlukom kneza Mihajla Obrenovića Beograd postao prestonica.

Najveće priznanje grada Počasni građanin Kragujevca ove godine pripalo je Igoru Polednaku, nekadašnjem zameniku načelnika Južnomoravske regije Češke.

Polednaku se priznanje dodeljuje najpre zbog otvaranja kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu, ali i zbog pomoći u otvaranju kancelarije Kragujevca u Briselu.

Zvanje Zaslužni građanin Kragujevca biće uručeno profesoru filozofije Milanu Đokiću, nekadašnjem direktoru Prve kragujevačke gimnazije, a plaketa Đorđa, koju dodeljuje gradonačelnik Veroljub Stevanović, ove godine pripala je kompanijama koje izvoze - "Fiat automobili Srbija", "Flores" i "Goma lajn".

Na svečanoj sednici Skupštine biće uručene i Godišnje nagrade grada-Đurđevdanska nagrada za 2013. godinu za više oblasti i to humanitarnog rada, obrazovanja, umetnosti, kulture, medicine, novinarstva.

Proslava Dana grada biće upotpunjena i velikim dečjim karnevalom na gradskim ulicama, otvaranjem izložbe slika akademskog umetnika Bojana Otaševića u galeriji Narodnog muzeja, i vatrometom u 22 časa sa krova gradske uprave.

Posle osam godina, iz ekonomskih ali i programskih razloga, ovoga puta izostala je manifestacija "Đurđevdan je...." na kojoj su ranijih godina nastupe imala najveća muzička imena Srbije i iz okruženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track