JELIĆ: Azbestne ploče su štetne i biće uklonjene iz škola!
Foto: Kurir.

Renoviranje

JELIĆ: Azbestne ploče su štetne i biće uklonjene iz škola!

Srbija -
Bezbednost dece i njihovo zdravlje nama je na prvom mestu i zbog toga sve one škole koje imaju azbestne ploče pozivamo da nam se obrate, a prva naredna škola u kojoj će ti radovi biti izvrseni je osnovna škola u Budisav, navodi član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje

NOVI SAD - Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić izjavio je danas da će azbestne krovne ploče biti uklonjene iz svih škola u kojima je krovni pokrivač sačinjen od tih materijala. Jelić, je tokom posete Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u kojoj je završena rekostrukcija krova i uklanjanje azbestnih ploča, kazao novinarima da su te ploče vrlo štetne po zdravlje učenika i nastavnika i da je Grad odlučio finansira njihovo uklanjanje sa krovova škola.

"Bezbednost dece i njihovo zdravlje nama je na prvom mestu i zbog toga sve one škole koje imaju azbestne ploče pozivamo da nam se obrate, a prva naredna škola u kojoj će ti radovi biti izvrseni je osnovna škola u Budisavi", rekao je Jelić, dodajući da će uklanjanje azbestnih ploča iz svih škola koje ih imaju, biti izvršeno tokom ove i naredne školske godine.

Po Jelićevim rečima za rekonstrukciju krova u ETŠ "Mihajlo Pupun" Grad je iz budžeta izdvojio 24 miliona dinara, a obimni radovi su, kako je istakao, zavrseni u roku od 40 dana, pa je školska godina počela bez problema.

Jelić je rekao da u ovom trenutku nema podatak koliko škola je u Novom Sadu nadkriveno azbestnim pločama, pa je zbog toga i uputio poziv da se nadležni iz tih škola jave kako bi se napravila tačna evidenicija i plan investicionihaktivnosti, kao i proračun koliko novca za tu namenu treba izdvojiti iz gradskog budžeta.

Načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš je pojasnila da je izvođač radova na rekonstrukciji krova u toj školi morao imati potpisan ugovor sa operaterom koji ima dozvolu za transport i privremeno skladištenje opasnog materijala jer su azbestne ploče svrstane u veoma opasan otpad koji "zahteva posebne tokove kretanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track