UŽIVO MANJINE BIRAJU SAVETE: Incident u Tutinu, intervenisala policija, birališta zatvorena!
Foto: TANJUG - Dušan Aničić

Izbori za nacionalne savete manjina

UŽIVO MANJINE BIRAJU SAVETE: Incident u Tutinu, intervenisala policija, birališta zatvorena!

Srbija -
Registrovano je 313 elektorskih prijava za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca koji će savete biratu putem elektorske skupštine

BEOGRAD - U Srbiji su danas održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a pravo da glasa imalo je 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak. Nacionalni saveti Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca birali su putem elektorskih skupština. Registrovano je 313 elektorskih prijava za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca koji će savete biratu putem elektorske skupštine.

Konačni broj birača je 456.444, to znači da je 2.000 naknadno upisanih birača u odnosu na 10. oktobar kada je napravljen prvi presek, navode iz Republičke izborne komisije, dodajući da će biti otvoreno 881 biračko mesto, od kojih jedno i u Kosovskoj Mitrovici.Za elektorske izbore upisano je 32.775 birača, za crnogorsku elektorsku skupštinu prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84. Izborni proces nadgledaće i 400 posmatrača, među kojima i oni iz Evropske komisije, OEBS-a i ambasada.

20.25 U Novom Pazaru večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Izveštači Tanjuga prisustvovali su zatvaranju biračkog mesta broj 33 u ulici Stevana Nemanje, gde je glasanjue završeno kao što je i predviđeno, tačno u 20 sati. Zatvaranju su prisutvovali članovi biračkog odbora, predstavnici Republičke izborne komisije i OEBS-a.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

16.59 - Ukupan odziv u šest opština u Sandžaku na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina do 14 sati bio je 17,66 odsto, podaci su Cesida.

16.04 - Zamenik predsednika RIK-a Ivan Šebek obijasnio je da su sva biračka mesta, 881 njih, otvorena jutros u sedam sati, a da se dogodio incident u Tutinu gde je član biračkog odbora pocepao birački spisak nakon čega je intervenisala policija.

"Nažalost ima problema na opštini Tutin. Na biračkom mestu 36, mesto Ribarići došlo je do incidenta u kome je član biračkog odbora pocepao birački spisak. Intervenisala je policija", rekao je Tanjugu Šebek dodajući da je za takvo krivično delo predviđna kazna zatvora od tri meseca do tri godine i da će RIK insistirati na tome da se taj krivični postupak sprovede i lice osudi.

12.48 - Izbori za savete nacionalnih manjina u Dimitrovgradu, gradu sa većinskim bugarskim stanovništvom, odvijaju se bez problema, izjavio je danas Tanjugu koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u tom gradu Velin Nikolov.12.12 - Najveća izlaznost na izbore za savete nacionalnih manjina je u Novoj Varoši, 3,82, odsto, a ukupna izlaznost do devet sati u šest sandžančkih opština je 2.40, podaci su Cesid-a u kome navode da je jedino u opštini Tutin doslo do ozbiljnog incidenta. "Ukupna izlaznost do devet sati iznosi 2.4 odsto, a po opštinama najveća izlaznost je u Novoj Varosi 3.82, u Novom Pazaru 2.13, Priboju 3.76, Prijepolju 2.29, Sjenici 3.19 i Tutinu 2.26", rekao je predstavnik Cesid-a Bojan Klačar.

11.32 - Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak pozvao je danas predstavnike nacionalnih manjina da izađu na izbore za savete nacionalnih manjina ocenjujući da je u prvom satu izlaznost bila simbolična.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

11.30 -Predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Đorđe Vuković kazao je da su prvi sati glasanja u Sandžaku protekli bez ozbiljnijih problema, iako je bilo određenih nepravilnost, ali koje nisu ugrozile odvijanje izbornog procesa. "Jedini ozbiljniji incident zabeležen je na biračkom mestu 36 u opštini Tutin kada je došlo do pometnje u kojoj je uništen birački spisak. Glasanje je obustavljeno, a prema informacijama iz Republičke izborne komisije, najverovatnije će biti štampani novi birački spisak, nakon čega će glasanje biti nastavljeno", rekao je Vuković. Predstavnici Cesid-a posmatraju odvijanje izbornog procesa na svih 169 biračkih mesta u šest opština Sandžaka.

11. 00 - Nosilac liste "Za bošnjačko jedinstvo" Sulejman Ugljanin glasao je jutros u Novom Pazaru, na biračkom mestu 46, a nakon glasanja izjavio da sa nestrpljenjem očekuje da sazna kakva će biti slobodno izražena volja Bošnjaka na izborima za nacionalni savet te nacionalne manjine. "Danas Bošnjaci dobijaju još jedan legitimni organ za rešavanje svojih nacionalnih pitanja i zastupanje interesa, a država Srbija dobija još jedan veoma važan mehanizam za rešavanje manjinskih pitanja na svom evropskom putu. Danas ćemo biti svi srećni i zadovoljni", rekao je Ugljanin. On je dodao i da ne očekuje da će biti problema prilikom formiranja budućeg saziva Bošnjačkog nacionalnog veća i istakao da se neće ponoviti situacija od pre četiri godine kada su formirana dva paralelna veća. "Biramo samo jedno veće i ja sam tokom cele kampanje ljudima govorio da glasaju za bilo koga, ali dobićete jedno veće. Mi nismo pravili probleme, gradili smo svečanu atmosferu. Svi mi koji oko sebe skupljamo bar desetak ljudi dužni smo da međusobno sarađujemo i da se dogovaramo u ime onih koji nas biraju", izjavio je Ugljanin. Pored liste "Za bošnjačko jedinstvo", na izborima za novi saziv BNV učestvuje i lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" na čijem je čelu Jahja Fehratović.

10.33 - Povrenik Repbličke izborne komisije za Novi Sad Borko Dunđerski izjavio je da je svih 21 biračkih mesta u Novom Sadu za izbore za članove Saveta nacionalnih manjina otvoena po planu i sedam časova i da nije bilo nikakvih problema.10.26 - Svih 69 biračkih mesta u Suboticu jutros je kao što je bilo i predviđeno otvoreno u sedam časova, na kojima više od 37.000 građana ima pravo glasa na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.10.00 - U Kosovskoj Mitrovici održavaju se izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina a pravo glasa na biračkom mestu koje je jutros otvoreno u ovom gradu na severu Kosova ima 405 birača albanske, bošnjačke i romske nacionalnosti.

 Foto TANJUG - Dušan Aničić
Foto TANJUG - Dušan Aničić

8.59 - Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je jutros na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

08.50 - Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kazao je da nema informacija da je u prvih sat vremena došlo do bilo kakvih nepravilnosti i da se nada da će će izbori za predstavnike u Nacionalnim savetima nacionalnih manjina proteći u najboljem redu.

08.46 -Svih 48 biračkih mesta u Novom Pazaru na kojima će za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina moći da se izjasni 47.361 građanin sa pravom glasa, otvorena su na vreme i glasanje protiče bez većih problema. Rukovodilac gradskog radnog tela koje pomaže Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Ahmedin Binjoš rekao je radiju Sto plus da su izborna mesta otvorena na vreme u 7.00 sati. "Sve protiče u najboljem redu, samo smo na par biračkih mesta imali sitnih problema koji su ubrzo otklonjeni. Naime, UV lampe su bile pokvarene, ali smo u zakonskom roku nabavili nove i glasanje je počelo na vreme", izjavio je Binjoš. U Novom Pazaru pravo glasa ima 47.511 Bošnjaka, 113 Roma, pet Hrvata i po jedan Rusin i Slovenac. Za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) na izborima učestvuju dve liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" i "Bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin". Izborni proces prati veliki broj posmatrača iz Evropske komisije, OEBS-a, kao i predstavnici stranih ambasada. Prethodni izbori za nacionalne savete održani su 6. juna 2010. godine.

08.08 - Nišu je jutros otvoreno šest biračkih mesta na kojima će pripadnici devet nacionalnih zajednica u tom gradu glasati za članove nacionalnih saveta, rekao je Tanjugu Milan Janićijević iz Odseka za birački spisak i izbore zadužen za kontakte sa javnošću.

U birački spisak, na dan zaključenja, bilo je upisano 3.900 pripadnika

nacionalnih manjina, rekao je Janićijević.

U birački spisak na dan zaključenja, najviše je bilo upisanih Roma, njih je 3.284, kazao je on.

Predstavnici OEBS-a jutros su već obišli biračko mesto u Mesnoj kancelariji Đuka Dinić gde su pratili početak glasanja, napomenuo je Janićijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track