LJUBITELJI ŽIVOTINJA OGORČENI: Donela prepariranog vuka deci na predavanje u Bečeju

Reakcija udruženja Sloboda za životinje

LJUBITELJI ŽIVOTINJA OGORČENI: Donela prepariranog vuka deci na predavanje u Bečeju

Srbija -
Sanja Momčilović-Bognič, potpredsednica lovačkog udruženja u Bečeju, mališanima PU Labud Pejović u sklopu predavanja o lovu, kao rekvizit, donela prepariranog vuka

BEČEJ - Udruženje “Sloboda za životinje” revoltirano je postupcima Sanje Momčilović-Bognič, potpredsednice Lovačkog udruženja u Bečeju i osnivača Damskog lovačkog kluba. Zameraju joj što je svojevremeno, u sklopu predavanja o lovu, mališanima PU "Labud Pejović” u Bečeju, kao rekvizit, donela prepariranog vuka i što se slikala s detetom koje drži pušku:

- Neposredan povod za naše reagovanje je nedavna tragedija u Resniku. U ime lovačke tradicije ili nečeg drugog, deca se izlažu nepotrebnom riziku da se vatrenim oružjem povrede, ubiju sebe ili nekog drugog. Da li je potrebno da se to desi svakome individualno, da bi roditelji shvatili da oružje i deca ne idu zajedno? Deca treba da budu učena da poštuju i vole prirodu i životinje, a ne da ih ubijaju- upozoravaju oni.

Sanja Momčilović-Bognič ima sasvim drugo viđenje događaja koji su naišli na kritiku. Za Kurir objašnjava kako je nastala sporna fotografija na kojoj dete drži pušku:

-To je ćerka naše lovočuvarke, a nastala je uz njeno odobrenje tokom obilaska lovišta. Devojčica je poželela da na tren, umesto svoje plastične puške, u ruku uzme pravu. Njena majka, deda i ujak takođe su poznati lovci. Devojčica živi na salašu, okružena velikim brojem životinja i tridesetak udomljenih pasa lutalica- kaže Sanja i nastavlja:

-Što se tiče prepairanog vuka, deca su bila oduševljena jer je u sklopu predavanja upriličena predstava o Crvenkapi. Imali su prilike da vide i druge preparirane životinje. Naročito im je bila zanimljivo da čuju gde vuk živi, čime se hrani… Mališani su me dočekali s mini zoološkim vrtom od papira i plastelina. Ne smatram da je ovo bila promocija ubijanja i nasilja. Jedini smisao ovakvih napada na mene vidim u pokušaju da se ocrne lovci u Srbiji. Ako neki toliko brinu o životinjama, zašto se ne pobune zbog učestalih slučajeva zlostavljanja i ubijanja pasa u Bečeju-zaključuje ona.

Po ugledu na Zapad

U našoj lovačkoj terminologiji ne koristi se reč ubijanje nego odstrel. U Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji i ostalim zemljama koje imaju veću kulturu lova, upražnjava se planska edukacija dece.

Mališanima se objašnjava im da smisao lova nije ubijanje nego uzgoj i zaštita divljači, održavanje staništa... Ako već toliko stremimo Zapadu, zar nije uputno da i mi to činimo? Uostalom, zašto predstavnici udruženja ne dođu na neko naše predavanje i sami se uvere- kategorična je Sanja.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track