Najnovije vesti

(VIDEO) ČUDO OD DETETA IZ NS: Mali Marko čita, a ima samo 2 godine!
Foto: Printskrin

I ćirilicu i latinicu

(VIDEO) ČUDO OD DETETA IZ NS: Mali Marko čita, a ima samo 2 godine!

Srbija
02:58h
Najveća zasluga je to što kod kuće nemamo televizor, televiziju ne gleda ni kad ode kod babe i dede, više je okrenut ovome, valjda zato što je sve kroz igru, kaže Markova mama
1 / 8 Foto: Printskrin

NOVI SAD - Dečak Marko Živković tečno čita ćirilicu, vrlo dobro latinicu i pomalo engleski alfabet. Sve to ne bi bilo iznenađujuće da Marko nema samo dve godine!

Prema rečima njegovih roditelja, naučio je da čita sa samo 22 meseca.

"To je sve počelo kroz igru, ja sam mu pokazivao kartice sa slovima, sa nekih manje od godinu dana,i mene je fasciniralo što je vrlo lako zapamtio sva ta slova kasnije smo imali kartice sa rečima i slikama i prvo je pamtio slike i posle povezivao sa rečima sve je to išlo nekako spontano", kaže Markov tata.

"Najveća zasluga je to što kod kuće nemamo televizor, televiziju ne gleda ni kad ode kod babe i dede, više je okrenut ovome, valda zato što je sve kroz igru", kaže Markova mama.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Marko je stalni gost knjižare, "Mala Velika knjiga" i svojim nesvakidašnjim umećem stekao je privilegije. "Kad sam otkrio da Marko ume da čita mislio sam da je to sjajno i vodio sam ga na sajam knjiga u Beograd 3 i sve ih je fascinirao", kaže Radmilo Mulić, knjižara "Mala velika knjiga".

A koliku ulogu u Markovom znanju ima rano učenje, a koliku potencijal sa kojim je rođen. "Rana stimulacija utiče na svako dete samo je pitanje kakav je kapacitet", kaže Ranko Rajović, udruženje MENSA.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Za sve roditelje koji smatraju da za takav rad sa decom nemaju dovoljno vremena, poruka je da Markovi roditelji sa njim kroz igru ove veštine uče svega 15 minuta dnevno. U MENSI potvrđuju da nije potrebno mnogo vremena, samo je važno to raditi na pravi način.

(RTV)

http://www.youtube.com/watch?v=zGJh6BH9u2c

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...