Najnovije vesti

EPIDEMIJA U NIŠU: 26 obolelih od malih boginja
Foto: Shutterstock

Peta od januara

EPIDEMIJA U NIŠU: 26 obolelih od malih boginja

Srbija
Među obolelima ima beba, dece predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, studenata i osoba starih do 50 godina, kao i jedan lekar

NIŠ - Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je epidemiju malih boginja (morbila) u tom gradu i okolini sa 26 obolelih u tom trenutku.

To je peta epidemija od januara, rekao je vršilac dužnosti direktora tog Instituta prof. dr Branislav Tiodorović.Sada već imamo ukupno 36 obolelih, a među obolelima ima beba, dece predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, studenata i osoba starih do 50 godina, kao i jedan lekar, kazao je Tiodorović.

Poznat je slučaj iz Beograda iz novembra prošle godine kada je od malih boginja oboleo hirurg, pa oboljevanje lekara u Nišu nije prvi slučaj. Bolest počinje temperaturom, a kasnije i ostalim promenama, napominje Tiodorović koji je šef Katedre za infektivne bolesti i epidemiologiju na niškom Medicinskom fakultetu. Cilj je da se izbegnu moguće komplikacije kao što su upala pluća ili posebno upala moždanica, rekao je Tiodorović i ponovo ukazao na važnost vakcinacije.

Govoreći o gripu, Tiodorović je rekao da se to smiruje, ali da će i dalje biti sporadičnih slučajeva. Oprezne moraju da budu trudnice, kao i hronični bolesnici i deca, oni koji nisu vakcinisani, ukazuje Tiodorović.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...