SRPSKA LEPOTA: Najduže pletenice ima Katarina, a najveće brkove Gojko iz Batočine
Foto: Youtube Printscreen

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

SRPSKA LEPOTA: Najduže pletenice ima Katarina, a najveće brkove Gojko iz Batočine

Srbija -
Najlepša saborica ove godine je Teodora Burić iz Gračanice

KALENIĆ - U Kaleniću je završen 46. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", jedna od najstarijih i najpoznatijih manifestacija te vrste u Srbiji, na kojoj je nastupilo oko 20 kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Najlepša saborica ove godine je Teodora Burić iz Gračanice, a najduže pletenice, duge 127 centimetara, ima Katarina Stošić iz Milutovca, a najduže brkove, od 87 centimetra, Gojko Andrejević iz Batočine.

Najdužu pletenicu (87 centimetara) u kategoriji do 7 godina imala je Jelena Čorbić iz Rekovca, a u kategoriji preko 15 godina Milena Lukić iz Jagodine sa pletenicom od 122 centimetara.

Odlukom žirija za najlepše narodne nošnje proglašene su one koje su nosili Zlatibor Stevanović iz Rekovca i Tijana Garabastin iz Novog Sada.

Pre finalnog nastupa kulturno-umetničkih društava održana je tradicinalna manifestacija pripremanja i degustacije starih levačkih jela Zlatne ruke Levča , izložbe domaće radinosti i starih zanata i takmičenje zdravičara.Tokom manifestacije održani su i brojni prateći programi, izložbe, predavanja i nastupi umetnika.Manifestacija "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", po oceni oragnizatora, predstavlja najznačajniji kulturni događaj u opštini Rekovac i jedna je od retkih smotri izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track