(FOTO) FEŠTA U NOVOM SADU: Više od 60 zaprega uparađenih konja na fijakerijadi!
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Trka i defile najlepših dresiranih konja

(FOTO) FEŠTA U NOVOM SADU: Više od 60 zaprega uparađenih konja na fijakerijadi!

Srbija -
Ova manifestacija “baštini lepu tradiciju Salajke i Novog Sada i podseća nas na ona vremena fijakera, kao nezaobilaznog brenda ovog grada i cele Vojvodine
1 / 12 Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

NOVI SAD - Novosadska fijakerijada okupila je danas na stadionu FK Slavija na Salajci više od 60 zaprega uparađenih konja, kao i mnogobrojnu publiku koja je uživala u takmičarskom i kulturno-zabavnom programu te manifestacije.

Nakon postrojavanja ukupno 17 zaprega za finalno takmičenje prvenstva Vojvodine u dvopregu, treća Novosadska fijakerijada je simbolično otvorena puštanjem golubova iz centra igrališta, a posle intoniranja himne “Bože pravde”, učesnike i goste pozdravio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

"Ova manifestacija “baštini lepu tradiciju Salajke i Novog Sada i podseća nas na ona vremena fijakera, kao nezaobilaznog brenda ovog grada i cele Vojvodine"”, istakao je Vučenović, naglasivši da grad podržava i da će podržavati Novosadsku fijakerijadu.

“"Veoma je važno da pokažemo i prikažemo sve ono što je bitno za ovaj prostor i da podižemo kvalitet kulturno-sportskih dešavanja u ovom delu grada”", rekao je Vučenović i dodao da se novosadska kulturna politika bazira na decentralizaciji i ravnomernoj podršci svim gradskim delovima.

Novosadska fijakerijada, iako se održava tek treću godinu zaredom, polako postaje tradicija, izjavio je Miloš Asurdžić, predstavnik Konjičkog kluba “Salajka”, koji se i ovog puta pokazao kao dobar domaćin te manifestacije.

“"Želimo da se vratimo tradiciji konjarstva na ovim prostorima, da ljude podsetimo na ona vremena kada su Novim Sadom išli fijakeri i posebno da mlađe generacije upoznamo sa konjičkim sportom, koji je iznad svega plemenit sport”", ističe Asurdžić.

On je podsetio da su u KK “Salajka” pre nekoliko godina došli na ideju da ponovo organizuju “Vijanje Božića” sa konjima i nakon što je ta nekad tradicionalna manifestacija naišla na dobar prijem Novosađana, odlučili su da organizuju i fijakerijadu.

Ova, treća po redu, okupila je ukupno više od 60 zaprega uparađenih lipicanera i drugih lepotana iz konjičkih klubova širom Vojvodine, ali i iz još nekoliko drugih mesta u Srbiji, koji su se takmičili u dvopregu i četvoropregu, dok je kružna revijalna vožnja bila treća kategorija programa Novosadske fijakerijade.

Publika je burnim aplauzima prvo pozdravila 17 ekipa fijakera dvoprega, koji su nastupili u trećem, finalnom kolu Prvenstva Vojvodine, prema oceni organizatora, najvažnijem godišnjem konjičkom takmičenju Republike Srbije.

Zaprežni sport u Srbiji je u povoju, veoma je skup, a ne baš isplativ, kažu konjari napominjući da organizacija manifestacije tako bogatog sadržaja, poput Novosadske fijakerijade, zahteva veliku ljubav i posvećenost, ulaganje mnogo truda, rada i energije.

Krunu konjičke takmičarke sezone u našoj zemlji, na kojoj je publika imala priliku da vidi defile najlepših dresiranih konja i da uživa u lepoti zaprežnog sporta, upotpunio je bogat kulturno-zabavni program u okviru kojeg je nastupila i čuvena novosadska muzička grupa „Garavi sokak“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track