KUPUSIJADA U MRČAJEVCIMA: U Milunovom loncu biće kupusa za 1.500 duša
Foto: Fonet

Očekuju 100.000 gostiju

KUPUSIJADA U MRČAJEVCIMA: U Milunovom loncu biće kupusa za 1.500 duša

Srbija -
Posetioci mogu prisustvovati takmičenju u pripremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu na tradicionalan način, i to u kategorijama “Celo selo kuva”, gde će učestvovati najbolja domaćinstva, “Ekipe i pojedinci” i “ugostitelji”, dok će kasnije početi kuvanje kupusa „Lovac za Ginisa“

ČAČAK - Pozdravnom rečju ovogodišnjeg domaćina, prof. dr Miladina Ševarlića počela je 13. privredno-turistička manifestacija "Kupusijada" u Mrčajevcima kod Čačka, a organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca. Ljubitelji svadbarskog kupusa koji se priprema na tradicionalan nacin moći će u ovoj poslastici da uživaju tokom vikenda.

Domaćin ovogodišnjeg festivala prof. dr Miladin Ševarlić kaže da je ova fešta posvećena kupusu i treba da posluži da se unapredi privredna delatnost, ne samo turistička i zbog toga će u nedelju biti održana predavanja u proizvodnji i plasmanu ovog povrća.

Profesor Miladin Ševarlić (Foto: Tanjug printscreen)
Profesor Miladin Ševarlić (Foto: Tanjug printscreen)

- „Nadam se da ćemo sledeće godine unaprediti Kupusijadu tako što ćemo organizovati i takmičenje između proizvođača kupusa –ko ima najveću glavicu, najkvalitetniji proizvod“ - istakao je Ševarlić podsećajući da putovanja preko okeana ne bi bila moguća da nije bilo kupusa koji je lečio skorbut.

Gradonačelnik Čačka, Vojislav Ilić rekao je niko davne 2003. godine nije mogao da veruje da će ova manifestacija postati jedna od najpoznatijih u celoj Srbiji, pa i regionu. "Za brojne posetioce ove godine pripremljen je bogat kulturno-umetnički program kojim želimo da promovišemo srpsku tradiciju i običaje, kao i kulturno blago ovog kraja“, rekao je prvi čovek Čačka. On je podsetio da će biti organizovano i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa na stari način, kako su pripremali nači preci u zemljanom loncu na vatri.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

„Ove godine pored tradicionalnog takmičenja, u domaćinstvu Miluna Tošića pripremljen je lonac od 560 litara u kome će se spremati oko 1.500 porcija, a ja očekujem da ćemo time oboriti Ginisov rekord“, rekao je Ilić dodajući da će tokom trajanja „Kupusijade“ celo selo kuvati. Direktor TO Čačak, Dragomir Savić ističe da je želja organizatora da ovaj festival vrate izvornim temama.

„Ova manifestacija trebalo bi da ima nekoliko delova, jedan bi bio privredni koji bi činila predavanja o kupusu, a drugi turistički, jer svake godine imamo veliki broj gostiju, kako iz zemlje, tako iz inostranstva“, rekao je Savić i izrazio očekivanje da će ove godine Mrčajevce posetiti preko 100 hiljada gostiju.

Što se tiče današnjeg programa posetioci mogu prisustvovati takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu na tradicionalan način, i to u kategorijama “Celo selo kuva”, gde će učestvovati najbolja domaćinstva, “Ekipe i pojedinci” i “ugostitelji”, dok će kasnije početi kuvanje kupusa „Lovac za Ginisa“.

U večernjim časovima sa početkom u 18.30 časova najavljeni su koncerti KUD “Dule Milosavljević”, Milene Plavšić i Mila Ignjatovića sa orkestrom, a odmah nakon toga će uslediti nastup požeške rok grupe “Teorija zavere”. Organizatori Kupusijade su TO Čačka, Organizacioni odbor i MZ Mrčajevci, a pokrovitelj je grad Čačak koji je budžetom za ovu namenu opredelio 2,4 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track