Pajtić otvorio Romski privredni centar Vojvodine!
Foto: Vlada Vojvodine

Žabalj

Pajtić otvorio Romski privredni centar Vojvodine!

Srbija -
Pajtić je istakao da je otvaranje Romskog privrednog centra Vojvodine primer socijalnog preduzetništva, jer će realizacija ovog projekta doprineti ekonomskom osnaživanju Roma

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić otvorio je u Žablju Romski privredni centar Vojvodine, koji će se baviti sakupljanjem sekundarnih sirovina i reciklažom plastike. U Centru će biti zaposleno pet radnika, a plan je da do kraja godine bude angažovano oko 30 ljudi.

Romski privredni centar Vojvodine rezultat je projekta "Local Decision Making Initiative" u Srbiji, koji je finansirala Fondacija za otvoreno društvo iz Švajcarske. Projekat je realizovala opština Žabalj u saradnji sa pokrajinskom Kancelarijom za inkluziju Roma.

Pajtić je istakao da je otvaranje Romskog privrednog centra Vojvodine primer socijalnog preduzetništva, jer će realizacija ovog projekta doprineti ekonomskom osnaživanju Roma kroz formalizovanje pravnog statusa sakupljača sekundarnih sirovina i aktivne mere tržišta rada.

"Oko trećina Roma u Vojvodini bavi se prikupljanjem i preradom sekundarnih sirovina. Centar će omogućiti da ta delatnost bude sistematizovana, te da Romi koji se time bave dobiju priliku da zarade i da izdržavaju svoju porodicu“, naglasio je Pajtić.

Foto: Vlada Vojvodine
Foto: Vlada Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da će korist od ovog projekta imati i država, jer će omogućiti da se kroz preradu sekundarnih sirovina, plastike i drugog otpada, razvije saradnja kako između lokalnih samouprava, tako i sa različitim privrednim subjektima, jer će prerađene sirovine potom biti energenti, ili sirovina za novu proizvodnju.

"U svetu je sakupljanje i prerada sekundarnih sirovina jedan od najunosnijih poslova, što nažalost nije slučaj i sa našom zemljom. Ovim projektom udaramo temelje razvoju i tog posla“, istakao je Pajtić i dodao da će ovaj projekat istovremeno omogućiti i da se povećaju kapaciteti deponija, te da one duže traju.

To je, kako je naveo Pajtić, od izuzetnog socijalnog ekonomskog, ekološkog i zdravstvenog značaja za sve građane pokrajine Vojvodine. Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović naglasio je da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom goruće pitanje ne samo u Srbiji, nego i u brojnim evropskim zemljama.

"Vreme je da najzad otpad iz sfere problema prevodimo u sferu potencijala za razvoj, kroz obezbeđivanje nove sirovine za proizvodnju i kroz obezbeđivanje potencijalnog energenta za proizvodnju električne ili toplotne energije“, kazao je Puzović i naveo da je resorni pokrajinski sekretarijat izdao dozvolu za sakupljanje i transport bezopasnog otpada sa teritorije cele AP Vojvodine za realizaciju ovog projekta.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track