VOLE SRPSKE MOMKE: U selo kod Prokuplja mlade dolaze sa svih strana sveta
Foto: Zoran Brankovic

Prihvatili ih kao svoje

VOLE SRPSKE MOMKE: U selo kod Prokuplja mlade dolaze sa svih strana sveta

Srbija -
U Bresniću ima sto kuća, a među snajama su i Nemice, Albanke, Makedonke, Ruskinje i Hrvatice. Nijedna se ne žali, a sve kažu da su ih meštani prihvatili kao rod

PROKUPLJE - U prokupačkom selu Bresničić, u kojem ima svega sto kuća, neveste su sa svih strana, pa se momci mogu pohvaliti da su okupili čitavu Evropu na jednom mestu.Tako među snajama ima Nemica, Albanki, Čehinja, Makedonki, Hrvatica i Ruskinja. I da čudo bude veće, sve one žive u selu, neke i po više od 25 godina. Snaje kažu da su im prve godine bile teške, ali da se sada ne bi vratile u svoje države jer im je Bresničić najmiliji. Većinom ih je ljubav dovukla ovamo, ali ima i slučajeva provodadžisanja.Udala se sa 17 godina- Ja sam iz Praga i svog supruga Dragoslava upoznala sam dok je radio u Češkoj. Imala sam sedamnaest godina kad sam se udala za njega. Za mene, koja dolazim iz Praga, sve životinje i njiva bili su mi zanimljivi - kaže najstarija strankinja nevesta u Bresničiću Romana Stamenković (53) iz Praga, koja je još 1979. došla ovde.Ljubav je dovela i Galinu Radoičić (50) iz Magelova u Belorusiji, koja je 1986, posle tri godine veze s Ljubišom, ostavila sve i došla u Bresničić. Ova Beloruskinja, koja slika i čija je kuća puna umetničkih dela, kaže da su je meštani prihvatili kao svoju i da se nikada nije osetila zapostavljeno.

Romana: Za mene, koja dolazim iz Praga, njiva je bila Zanimljiva
Romana: Za mene, koja dolazim iz Praga, njiva je bila Zanimljiva

Kao maternji- Pre nekoliko godina bila sam u rodnom kraju i mogu vam reći da i dalje razumem ruski, ali sada već teže pričam. Maternji jezik postao mi je srpski - kaže Galina.Selom se šetaju i Nemica Ingrid Veljković, Hrvatica Mirjana Damnjanović, Makedonka Stojana Vidić, a meštani se hvale svojim momcima jer uspevaju da devojke iz belog sveta privole da žive ovde. Trenutno u selu je novih 25 mladoženja, koji će, ako nastave trend, privući još nevesta iz Evrope i sveta.(Z. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track