RODITELJI GA NAPUSTILI: Malom Radomiru na dar kompjuter i peć
Foto: Tanjug Pt

Poklon za dečaka u Velikim Crljenima

RODITELJI GA NAPUSTILI: Malom Radomiru na dar kompjuter i peć

Srbija -
VELIKI CRLJENI - Dečaku Radomiru Brkiću, koga su roditelji napustili i o kome već osam godina brine baka, danas su uručeni peć na čvrsto gorivo, kompjuter, odeća i namirnice.

Ministar Aleksandar Vulin je nakon obilaska domaćinsta dečaka rekao da donacija nije obezbeđena iz budžetskih sredstava, već da je skupljena od donatora. ''Ono što je važnije je da je Centar za socijalni rad, koristeći sve odgovarajuće zakonske mehanizme, našao načina da ova porodica u budućnosti može slobodno da kaže da je obezbeđena, sigurna i da će njihov život biti mnogo bolji'', istakao je Vulin.

Ocenjujući da se država bori sa siromaštvom, što nije lako, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je naveo da je zaključno sa oktobrom za razne oblike podrške porodici, pre svega deci, država izdvojila 25,6 milijardi dinara. To je veliki novac za nas, upozorava Vulin i dodaje da tu ulaze i deca u hraniteljstvu i porodice sa decjim dodatkom, porodice koje primaju novčanu socijalnu pomoć, roditeljski dodaci, porodiljske nadoknade...

'To su ogromne količine novca zato ja i ovim putem apelujem na sve ljude koji mogu da to svoje malo daju ljudima kojima je to mnogo i kojima će svet biti mnogo bolji'', rekao je Vulin. On je naveo da je srećan što je upoznao Radomira i njegovu baku, porodicu koja se bori.

Ministar je i da je cilj izmene odgovarajućeg zakonodavstva, a iduće godine se očekuje izmena Zakona o socijalnoj zašstiti, da se rastereti socijalni radnik papirologije i izdavanja beskrajnog niza potvrda, ali da se optereti da obiđe svaku ovakvu porodicu. Prema njegovim rečima, socijalni radnik mora da zna za takvu porodicu, da postoji, da bude uz njih i da im pomogne i život učini pravednijim. ''Sve što treba da uradimo, a uradićemo promenom zakondasta, je da rasteretimo socijalnog radnika od kancelarije i papira, ali da ga opteretimo radom sa ljudima, onim zbog čega se školovao'', rekao je Vulin.

Dečak se zahvalio svima na pomoći dodajući da mu je toplo u kući i da mu ništa ne fali. Objašnjava da ide u sedmi razred, da živi sa bakom i da mu je sada mnogo bolje. I baka dečaka, Dragica Lesendrić, kaže da im pomoć znači mnogo. ''Sve smo dobili što nismo imali i što je on želeo u životu'', kaže ona i dodaje da će postati hranitelj svom unuku čime će početi da dobija odeređena sredstva jer sama nije zaposlena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track