HAVARIJA NA BOŽIĆ: Struja polako stiže u okolinu Knjaževca, trenutno je nema oko 4.200 domaćinstava
Foto: Fonet

Proglašena vanredna situacija

HAVARIJA NA BOŽIĆ: Struja polako stiže u okolinu Knjaževca, trenutno je nema oko 4.200 domaćinstava

Srbija -
Oko 7.000 seoskih domaćinstava u okolini Knjaževca je zbog kvarova koje je prouzrokovao led, ostalo bez napajanja strujom.

Ekipe Elektroprivrede Srbije su na terenu kako bi što pre otklonili kvarove i uspostavili normalno snabdevanje električnom energijom.

14.30 - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić uputio se iz Banatskog Dvora u opštinu Knjaževac, gde je zbog kvarova na elektrodistirubitivnoj mreži 4.000 seoskih domaćintava ostalo bez struje. Antić će se sastati sa rukovodstvom opštine, predstavnicima sektora za vanredne situacije i Elektrodistribucije, nakon čega će obići ekipe Eleketroprivrede Srbije koje otklanjaju kvarove. On je kazao da problema, u ovom momentu, ima samo u brdsko-planinskim delovima Knjaževca.

12.10 - Oko podneva je 63 naselja (4.200 domaćinstva) bez električne energije, a očekujemo do kraja dana da veći broj tih naselja dobije struju, izjavio je rukovodilac pogona Elektrodistibucije Knjaževac Predrag Stojanović. "Jutros smo imali 75 naselja bez napajanja strujom na području opštine Knjaževac, a u međuvremenu se poboljšava situacija i sada su 63 naselja bez struje", rekao je Stojanović. On je naglasio da su ekipe na terenu i da se radi o nešto jednostavnijim kvarovima, odnosno, reč je o kidanju provodnika usled nataloženog leda, zbog ledene kiše koja je padala. "Situacija se menja iz časa u čas, očekujemo do kraja dana da veći broj naselja dobije struju", naveo je Stojanović. "Za razliku od decembra 2014. sada su kvarovi u nižim delovima pored Timoka, pa je situacija jednostavnija", rekao je on i dodao da je za sada reč samo o kidanju provodnika na 10 kilovoltnim dalekovodima. Manji je broj prijava kvarova za niski napon. U Elektrodistibuciji Knjaževac u toku je sastanak direktora preduzeća EPS-a iz Zaječara i Niša o rešavanju nastalog problema.

11.25 - Na području opštine Knjaževac proglašena vanredna situacija.

10.55 - Otklonjeni skoro svi kvarovi na visokom naponu, radi se na otklanjanju kvarova ma niskom naponu.

09.00 - Sve raspoložive ekipe EPS-a su na terenu kako bi što pre otklonili kvarove i uspostavili normalno snabdevanje strujom.

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz opštine Knjaževac bez struje je zbog kidanja provodnika pod težinom nagomilanog leda sinoć ostalo između 37 i 40 sela na području Vine, Minićeva, pravcima prema Svrljigu i Boljevcu kao i na potezu od Trgovišta do Kalne.

Prema poslednjim, takođe nezvaničnim informacijama, sitacija se u toku noći pogoršala, ali tačne razmere pričinjene štete tek treba utvrditi.

Rad ekipa juče su otežavale nepovoljne vremenske prilike, sneg visine od 40 do 50 centimetara i kiša koja je u poslednjih 24 časa u samo u Knjaževcu pala u količini od 28 litara po metru kvadratnom.

U knjaževačkoj opštini je rečeno da je prvi sastanak štaba za vanredne situacije zakazan za 11 sati.

Osim knjaževačke opštine, u ostalim delovima Srbije nema problema u snabdevanju strujom.

Pored EPS-a i Elekromreža je uvela 24-časovno dežurstvo i pojačala ekipe na terenu.

(RTS / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track