(UŽIVO) BOG SE JAVI! Vernici širom Srbije plivaju za Časni krst
Foto: Nemanja Pančić

Uprkos niskim temperaturama

(UŽIVO) BOG SE JAVI! Vernici širom Srbije plivaju za Časni krst

Srbija -
Veliki broj vernika širom Srbije od jutros pliva za Časni krst, a ni ekstremno niske temperature i mahom zaleđena rečna voda nisu ih omele u ovom odvažnom poduhvatu.

Prvi pobednik u plivačkom nadmetanju stigao je danas iz Niša. Reč je o devetogodišnjem Pavlu, učeniku Osnovne škole "Miroslav Antić".

Pavle Pavlović prvi je jutros stigao do Časnog krsta u Nišavi, u nadmetanju koje je organizovano kod Vrežinskog mosta u niškom naselju Donja Vrežina. Plivanje za Časni krst meštani tog dela Niša samoinicijativno organizuju već pet godina, a ovog puta su za krstom koji se baca sa Vrežinskog mosta zaplivali samo Pavle, njegov otac Batica i srednjoškolac Lazar Tričković (16).

Nadmetanja je bilo i u Ćupriji, gde je Lazar Marković (19) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta, na takmičenju održanom u Velikoj Moravi.

Krst je u Moravu spušten sa Velikog Mosta, a u takmičenju, na temperaturi od minus pet stepeni, učestovalo je 32 takmičara.

Marković je, izjavio novinarima, da je u ovom takmičenju više puta učestvovao, a ovo je prvi put da je pobedio.

Plivanje za casni krst Uzice 19.02.2016

Posted by Milos Zivana Sevrtovic on Tuesday, January 19, 2016

I dok u Ćupriji ove godine među takmičarima nije bilo devojaka, upravo je u Užicu jedna pobedila.

Тина Михајловић победница у Ужицу. Момци, свака част, прави сте џентлмени...

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Tuesday, January 19, 2016

Tina Mihajlović ponosno je podigla Časni krst, a njeni sugrađani su i ove godine bili džentlmeni i dali joj prednost.

Pobednik u ovogodišnjem plivanju za zaleđeni Bogojavljenski krst u Čačku je Aleksandar Zečević (21), koji je inače bio pobednik u nadmetanju i prošle godine.

"Voda je ove godine bila hladnija nego prošle, a pobedu posvećujem svojoj devojci koja danas nije moigla da dođe", rekao je ponosni Aleksandar.

U plivanju za Časni krst u veoma hladnom gradskom jezeru u Vlasotincu, pobedio je 10-godišnji Kristijan Pešić.

On je od 55 takmičara iz nekoliko mesta juga Srbije, prvi preplivao stazu dužine 33 metra, koja je simbolično predstavljala broj godina Isusa Hrista, a ostali učesnici su na startu dozvolilili da Kristijan prvi skoči u vodu i stvori značajnu prednost kako bi prvi došao do krsta.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Student prava iz Prokuplja Stevan Gašević pobedio je danas u trci za Bogojavljenski krst u tom gradu, a trka na Rastovničkom jezeru bila je toliko uzbudljiva da je o pobedniku odlučio fotofiniš. Najstariji plivač danas je bio Ljubiša Paunović (60), dok je jedina dama medju najavljenim plivačima Gordana Stamenković morala da odustane zbog prehlade.

Plivalo se i u Sremskoj kamenici, gde je pobedu odneo Nikola Stupar.

Pobednik današnjeg plivanja za Bogojavljenski krst koji je na obali Dunava u Sremskoj Kamenici, kod Novog Sada, je član Plivačkog kluba "Novi Sad", osamnaestogodišnji Nikola Stupar. Stupar je po završetku trke rekao novinarima da plivanje trenira već 11 godina, a da je danas prvi put učestvovao u takmičenju za Bogojavljenski krst. "Hvala Bogu, uspeo sam da osvojim Bogojavljenski krst.

To je za mene velika čast i sigurno će biti jedan od lepših momenata kojih ću se sećati u životu", rekao je Stupar. Plivanje za Bogojavljenski krst na obali Dunava u Sremskoj Kamenici treću godinu zaredom organizovali su Grad Novi Sad i Srpska Pravoslavna Crkva, a u organizaciji su učestvovali i Rečna flotila Vojske Srbije, odred Žandarmerije Novi Sad, MUP, Fudbalski klub "Fruškogorac", Plivački klub "Novi Sad" i Javno- komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo".

Pre takmičenja održana je liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, gde je formirana Litija kojom je donet Bogojavljenski krst do mesta takmičenja na obali Dunava i veliki ledeni krst, visine tri metra koji je sa broda Rečne flotile porinut u Dunav u znak sećanja na sve žrtve na toj reci.

Foto. Tanjug/Jaroslav Pap
Foto. Tanjug/Jaroslav Pap

U Zrenjaninu je u plivanju za krst pobedila Sara Francuski (21), a manifestacija je održana u jezeru kraj Kulturnog centra u tom gradu. Pored Sare, koja je trener plivanja i bivša vaterpolistkinja, na Bogojavljenskom plivanju učestvovalo je i 26 muškaraca, što je i najveći broj učesnika do sada.

Trka za Bogojavljenski krst je održana i u Pirotu gde je pobedio student iz tog grada Andrija Zlatković (22). Takmičenje je održano na Gradskom kupalištu, a učestvovalo je pedesetak ljudi. Zlatković je po izlasku iz hladne vode izjavio da treći put pliva za časni krst i da je ovo drugi put da pobedi.

"Presrećan sam zbog toga, voda jeste bila hladna, ali smo svi izdržali i veoma mi je drago zbog toga", rekao je Zlatković.

Plivanje za Časni krst u Prijepolju organizovala je Mileševska eparhija.

Učenik osmog razreda osnovne škole "Živan Maričić" iz Žiče, petnaestogodišnjak Stefan Nikolić, pobednik je u današnjem takmičenju u plivanju za Časni krst, održanom na reci Ibar u u Kraljevu.

Prvi do Časnog krsta u Vinči danas je doplivao Jovan Ćosić, koji je prošle godine bio pobednik u Grockoj.

Dušan Novaković (18) iz Kikinde, član Plivačkog kluba “Banat” , pobednik je takmičenja u plivanju za Časni krst koje je organizovano na Starom jezeru, nedalekod od centa grada.

Temperatura vode od svega nekoliko stepeni iznad nule , ali i led koji je razbijen neposredno pred takmičenje za simbol vere i hrišćanstva, nisu obeshrabrili 12 srčanih momaka. Bodrilo ih je više stotina građana:

"Bilo je jako hladno, ali me to nije sprečilo da stignem prvi do Časnog krsta. To sam pokušao i prošle godine, ali nisam uspeo. Sijam od sreće", rekao je Dušan.

Nakon višedecenijske pauze, u KIkindi su Srpska pravoslavna crkva i Ronilački klub “Orka” prošle godine pokrenuli takmičenje za Časni krst.

Tradicija je ispoštovana i u Novim Kozarcima kod Kikinde. U konkurenciji osmorice momaka, prvi je do Časnog krsta doplivao Kikinđanin Milorad Aleksić (25) bivši vaterpolista:

"Poseban je osećaj plivati za Časni krst. Ponosan sam na na sve učesnike. Svi smo mi pobednici", priznao je Milorad.

U Gaziovodama jrvi do Časnog Krsta je doplivao Stefan Nedeljković.

(EPK / S. U. / agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track