MOGUĆA EVAKUACIJA U KRALJEVU: Poplavni talas na istom nivou kao i 2014.
Foto: Fonet

MOGUĆA EVAKUACIJA U KRALJEVU: Poplavni talas na istom nivou kao i 2014.

Srbija -
KRALJEVO - Na teritoriji Kraljeva danas je uvedena vanredna situacija zbog opasnosti od izlivanja reka, čiji su vodostaji u porastu.

Poplavni talas koji Zapadna Morava nosi sa sobom preti da ugrozi naseljena mesta u Adranima i Grdici u Kraljevu, zbog čega se može dogoditi da stanovništvo bude evakuisano, rečeno je danas na sednici Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

"Pratimo situaciju i svi su u pripravnosti. Razlike skoro da nema u odnosu na poplavni talas iz 2014. godine. Još uvek ima nekih 20 do 30 centimetara do kritične kvote vodostaja Morave. Ako se dogodi da reka poraste, moraćemo da evakuišemo stanovništvo u priobalju", rekao je Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, i komandant Štaba za vanredene situacije.

Na području Kraljeva poplavljeno je nekoliko seoskih kuća u Mrsaću i Bapskom Polju zbog izlivanja nabujalih potoka i rečica, a do izlivanja je došlo i u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.Vodostaj Zapadne Morave i Ibra je pod neprestanom kontrolom Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva.

Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu rekao je da vodostaj Zapadne Morave raste, i približava se kvoti iz 2014. godine.

"Zbog porasta Zapadne Morave, Ibra i ostalih rečica i potoka, u Kraljevu smo uveli vanrednu situaciju za zaštitu od elementarnih nepogoda, poplava, klizišta, odrona i erozije. Štab za vanredne situacije planira aktivnosti kako bi se sprečile nepogode", rekao je Kočović.

On je dodao da bi poplavni talas iz Čačka do večeras trebalo da stigne do Kraljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track