Radikali ispod cenzusa i u Novom Sadu

Radikali ispod cenzusa i u Novom Sadu

Srbija -
Srpska radikalna stranka posle ponovnog izračunavanja cenzusa ima 4,91 odsto glasova, što znači da nije ušla u gradski parlament

NOVI SAD - Srpska radikalna stranka (SRS) nije prošla cenzus na izborima za Skupštinu Grada Novog Sada, izjavio je danas Tanjugu predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Sadu Predrag Zagorčić. On je objasnio da je do promene izbornog rezultata došlo posle prihvatanja primedbe koju je GIK-u uputila Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

"Prigovor je usvojen s obzirom na to da cenzus nije obračunat na zakonit način. Kao posledicu usvajanja primedbe imamo činjenicu da je Srpska radikalna stranka ostala ispod cenzusa i nije ušla u gradsku skupštinu", rekao je Zagorčić, dodajući da je GIK na današnjoj sednici odbacio 27 prigovora Ujedinjenih regiona Srbije (URS), kao neblagovremene.

Tako će, posle ove najnovije promene, svoje predstavnike u Skupštini Grada Novog Sada imati: Koalicija "Izbor za bolji Novi Sad - Bojan Pajtić" koja je osvojila 17,81 odsto glasova, Koalicija "Pokrenimo Novi Sad - Tomislav Nikolić" za koju je glasalo 15,74 odsto birača u Novom Sadu, "Liga socijaldemokrata Vojvodine - Novi Sad naša kuća - Nenad Čanak" sa 15, 43 odsto glasova, "Ivica Dačić: SPS-PUPS-JS-SDPS" sa 7,78 procenata, "Romska demkratska stranka - Tomislav Bokan" (6,14 odsto), "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" (5,67 procenata) i "Dveri za život Novog Sada" sa osvojenih 5,12 odsto glasova birača u Novom Sadu.

Srpska radikalna stranka posle ponovnog izračunavanja cenzusa ima 4,91 odsto glasova, što znači da nije ušla u gradski parlament, kao što to pored nekoliko manjih partija nije učinila ni Liberalno demokratska partija (3,45 odsto), kao ni Ujedinjeni regioni Srbije koji su osvojili 4,55 odsto glasova. SRS je po prvobitnom obračunu trebalo da u Skupštini Grada ima četiri mandata, a sada su ti mandati pripali drugim strankama. Sada po jedan mandat više imaju DS, LSV, SPS i DS S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track