KOSJERIĆ POSLE KATAKLIZME: Šteta od grada milion evra
Foto: Youtube

Olujno nevreme za vikend pogodilo Srbiju

KOSJERIĆ POSLE KATAKLIZME: Šteta od grada milion evra

Srbija -

KOSJERIĆ - Nevreme koje je u nedelju popodne zahvatilo opštinu Kosjerić nanelo je, prema prvim procenama, štetu od više miliona evra, izjavio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

"Komisije su već drugi dan na terenu i do sada smo obišli 90 od oko 200 domaćinstava kojima je grad uništio ovogodišnji rod. Pored malinjaka, uništeni su voćnjaci,letina, ratarske kulture. Šteta se meri u milionima evra", rekao je Stojanić.

Predsednik opštine Kosjerić najavio je da se sutra očekuje tim iz Ministarstva poljoprivrede koji će raditi sa opštinskim službama i davati savete poljoprivrednicima šta dalje da rade u ovoj situaciji.

"Upućen je zahtev i Ministarstvu građevina za pomoć u mašinama, kako bi se sanirali putevi po selima koje je voda odnela.To je posebno značajno u onim delovima gde malina nije potpuno uništena, kako bi poljoprivrednici mogli da dođu do otkupnih mesta i predaju malinu",ističe Stojanić.

Tomislavu Pavloviću iz Gradine kod Kosjerića za pola sata, kako kaže, uništeno je dva hektara voća i povrća.

"Šteta je od osam do deset miliona dinara.Trebalo je da imam do 20 tona roda maline i 25 tona kupine.Sada od toga nema ništa. A nisam bio ni osiguran. Da bih sve osigurao trebalo bi da budem milijarder, a da sam to, onda ne bih ovo ni radio", rekao je Pavlović.

Ni Radosav Vuković nije bio osiguran, jer kaže da su mnogi nezadovoljni ponašanjem osigravajućih kuća i da su njihove procene daleko manje od realnog stanja na terenu."Ako osiguramo sve, šta ćemo da imamo", pita se Vuković.

Bogdanu Simiću stradalo je osam tona maline, od kojih je tri bilo osigurano.

"Ove godine sam tek počeo da osiguravam, a razmišljam da narednih godina osiguram celu proizvodnju. Imam i jabuke, jagode, šljive.S ve je to ove godine uništeno", rekao je Simić.

U Kosjeriću se u nedelju dejstvovalo sa šest protivgradnih stanica sa kojih je ispaljeno 20 raketa, ali to očigledno nije bilo dovoljno da se umanje posledice nevremena, zbog kojih je proglašena vanredna situacija u ovoj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track