Tito i Jovanka u novosadskoj Noći muzeja

Na 50 lokacija

Tito i Jovanka u novosadskoj Noći muzeja

Srbija -
Deo programa je posvećen političarima, a na prvom mestu je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito

NOVI SAD - Novosadska "Noć muzeja" biće večeras održana na 50 lokacija u gradu i Petrovaradinu.

Program ovogodišnje, 6. manifestacije sastoji se od 100 različitih sadržaja, a učestvovaće svi novosadski muzeji, kulturni centri, pozorišta, galerije, arhivi, ali i nekoliko škola, novi galerijski prostor u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a prvi put kao izlagač pojavljuje se Javni servis Vojvodine.

Deo programa je posvećen političarima, a na prvom mestu je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Posetiocima će biti predstavljen deo privatnog života Tita i Jovanke Broz, kakvu su modu voleli i kakve su slike voleli, najavila je koordinatorke za program "Noći muzeja" u Novom Sadu Svetlana Mladenov. Deo o modi biti izložen u Muzeju Vojvodine.

Slike iz nekadašnje Titove rezidencije u Užičkoj 15 u Beogradu, već su ižložene u Galeriji Matice srpske, kao Zbirka slika druga predsednika, a posetiocima će biti dostupne i u "Noći muzeja". Političarima će biti posvećena i izložba Umetnost marginalije, a reč je o originalnim crtežima poslanika u skupštinama Jugoslavije, Srbije i Vojvodine, nastalim na sednicama između 1975. i 1995. godine.

Među crtežima su i portreti Slobodana Miloševića, Milana Kučana, Žike Berisavljevića, Dragana Veselinova, Zorana Lilića i Vasila Tupurkovskog.

U zgradi SANU biće predstavljeni originali pisama slikara Uroša Predića, upućenih umetnici Vuki Velimirović.Deo programa posvećen je i osobama sa invaliditetom, pa će tako u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada biti predstavljena taktilna izložba Dotakni istoriju.

Ove godine, u programu novosadske "Noći muzeja" je više muzičkih sadržaja, a posetioci će imati priliku da vide i čuju nastup flamenko grupe La Familia, afropop i džez bend JeuNS, koji pevaju isključivo na francuskom, dok će na Pijanističkom maratonu nastupiti pijanisti mlađe generacije iz Novog Sada i Beograda.

Ulaznice za "Noć muzeja" na dan manifestacije koštaće 400 dinara, s tim da je ulaz za posetioce mlađe od sedam i starije od 70 godina besplatan.

Manifestacija je trajati od 18 sati do dva časa iza ponoći, a organizator novosadske "Noći muzeja" je Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu VISART iz Novog Sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track