Duplo više zahteva za vrtić nego mesta

Kragujevac

Duplo više zahteva za vrtić nego mesta

Srbija -
Ustanovi za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu pristiglo više od 600 zahteva roditelja za upis dece u neko od 15 obdaništa, a mesta ima za 330 dece

KRAGUJEVAC - Ustanovi za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu pristiglo je više od 600 zahteva roditelja za upis dece u neko od 15 obdaništa što će, imajući u vidu da konkurs traje još tri dana, biti duplo više kandidata nego što ima mesta.

Direktorka te ustanove Slavica Otović rekla je da će moći da se upiše nešto više od 330 dece, od čega najveći broj njih u jaslicama, dok u uzrastu od tri do pet i po godina mesta ima za njih tridesetak.

"Do jutros je pristiglo 600 zahteva, i u 10 odsto slučajeva roditelji ne rade, u 40 odsto sam o jedan radi, dok je najviše, oko 50 odsto, da oba roditelje rade", rekla je Otović.

Ona je naglasila da postoji lista bodovanja i da prednost u upisu dece imaju zahtevi u kojima oba roditelja rade, zatim dužina čekanja, da su roditelji ili jedan od njih osobe sa invaliditetom, kao i samohrani roditelji.

"Pre četiri godine pravilnikom je predviđeno da prvenstvo u upisu dece imaju roditelji koji dostave potvrdu da su zaposleni, ali kako se u prve dve godine događalo da je takvih zahteva manje nego što ima mesta, upisujemo i decu čiji roditelji rade, a ne mogu da dostave potvrdu jer ih poslodavac nije prijavio", rekla je Otović.

Prema njenim rečima, u obdaništima u Kragujevcu u celednovnom boravku je oko 3.500 mališana, od kojih njih 300 besplatno boravi, odlukom gradske uprave da treće dete dobije besplatan smeštaj.

"Najviše je dece čiji roditelji imaju slabija primanja i mesečno plaćaju od 2.500 do 3.500 dinara, dok je manji broj roditelja sa velikim primanjima i oni mesečno plaćaju od 9.500 do 11.000 dinara", rekla je Otović i dodala da samohrani roditelji mesečno plaćaju 5.000 dinara, te i da je takvih oko 400 mališana.

U Kragujevcu ne postoje, bar zvanično, privatna obdaništa, ali od pre godinu dana postoji privatna agencija "Super mama" koja pruža usluge čuvanja dece sa dadiljama.

"Trenutno imamo 20 porodica kojima dadilje čuvaju decu i to su uglavnom slučajevi gde majke moraju da počnu da rade, a njihove bebe imaju od osam meseci do godinu dana", rekla je vlasnica agencije "Super mama" Ivana Jevrić.

Ona je dodala da za usluge te agencije mesečno treba platiti 15.000 dinara ukoliko je reč o celodnevnoj brizi o detetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track