MOLIMO, NE BACAJTE PETARDE, MI SE PLAŠIMO: Životinje mogu da dožive srčani udar, pa čak i da uginu
Foto: Profimedia

Veterinar Zoološkog vrta u Jagodini

MOLIMO, NE BACAJTE PETARDE, MI SE PLAŠIMO: Životinje mogu da dožive srčani udar, pa čak i da uginu

Srbija -

JAGODINA - Veterinar Zoološkog vrta u Jagodini Vladimir Jovanović, zamolio je danas građane da za vreme novogodišnjih parznika ne bacaju petarde u blizini ZOO vrta, jer detonacije, kako je rekao, mogu prouzrokovati srčani udar kod životinja, pa i smrt.

Foto: AP
Foto: AP

MOLIMO VAS, DOSTA S PETARDAMA: 5.000 ljubimaca svake godine ugine od srčanog udara

"Molimo sve one koji će tokom praznika posetiti Jagodinu i Turistički kompleks Đurđevo brdo, decu, šetače, da se uzdrže od bacanja petardi, naročito u blizini ZOO vrta", rekao je Jovanović novinarima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Detonacije petardi i drugih pirotehničkih sredstava "mogu preplašti i ozbiljno povrediti životinje ali i dovesti do srčanog udara i uginuća", objasnio je Jovanović. On je dodao da su detonacije opasne i za domaće i divlje životinje "a posebno divlje, jer kod njih svaki zvuk, na koji nisu navikle u svom okruženju, izaziva uznemirenje zbog koga može doći do samopovređivanja i srčanog udara".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jovanović je pozvao građane da misle i na svoje i tuđe kućne ljubimce, "kojima svaki prasak, bez obzira da li su na ulici, dvorištu ili kući, može izazvati ozbiljne posledice". ZOO vrt u Jagodini je ove godine obeležio deset godina postojanja. Ima više od stotinu vrsta životinja sa preko 400 primeraka. Godišnje ga poseti oko 120.000 turista, najviše školskih ekskurzija iz gotovo cele Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track