Predsednik MZ Vreoci prekinuo štrajk glađu
Foto: KURIR

Nakon 10 dana

Predsednik MZ Vreoci prekinuo štrajk glađu

Srbija -
Željku Stojkoviću je pozlilo oko 12 sati, a lekarska ekipa ponovo je konstatovala dehidrataciju, kao i pad krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi

VREOCI - Predsednik Mesne zajednice Vreoci Željko Stojković prekinuo je danas desetodnevni štrajk glađu po savetu lekara pošto mu je ponovo pozlilo.

Stojković je štrajkovao glađu u znak protesta što se na lokalnom groblju ekshumiraju i grobna mesta oko 120 Vreočana, čije porodice pred Upravnim sudom u Beogradu vode spor smatrajući postupak RB "Kolubara" nezakonitim.

Kako je saopšteno, Stojkoviću je pozlilo oko 12 sati, a lekarska ekipa ponovo je konstatovala dehidrataciju, kao i pad krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

"Nakon primljene infuzije, na preporuku lekara, Stojković je pristao da prekine štrajk glađu i nastavi kućno lečenje pod lekarskim nadzorom uz prepisanu terapiju", takođe stoji u saopštenju, koje je potpisao Bora Đurić, zamenik predsednika Saveta MZ Vreoci.

"Pobedili smo, pobedila je istina o tome da menadžment "Kolubare" krši ljudska prava i ne mari za ljudske živote. Pred međunarodnim institucijama nastavljamo borbu za ostvarivanje naših prava", izjavio je Stojković lokalnim novinama.

U saopštenju se dodaje da su štrajk glađu nastavili član Saveta MZ Vreoci Mihailo Stojanović i beogradski pisac i istoričar Aleksandar Veljić, koji su se solidarisali sa Stojkovićem - Stojanović pre nedelju dana, a Veljić juče.

Štrajkači glađu su javnosti želeli da skrenu pažnju na "samovoljno ponašanje" RB Kolubara, koju optužuju za zastrašivanje i smatraju da su postali "sinonim za geto" zbog toga što im se ulična rasveta noću isključuje, nemaju vode za piće, dok im aerozagađenje i buka ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

Radove na ekshumaciji grobnih mesta u Vreocima, od 4. jula 2011. obezbeđuje policija, a Vreočanima je docnije zabranjeno okupljanje kao i grupne posete groblju.

Seosko groblje u Vreocima staro je oko 300 godina i ima oko 5.000 grobnih mesta. Prema ranijim procenama stručnjaka to groblje leži na oko 40 miliona tona lignita, a Vreoci na preko 500 miliona tona uglja.

Ranije je saopšteno da će iseljavanje groblja trajati godinu dana, a izmeštanje oko 850 domaćinstava iz Vreoca, u šta je "Kolubara" uložila 40 miliona evra, biće okončano u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track