NEOBIČAN HOBI MAČVANSKOG STOLARA: Poljubio čak 3.000 mladi

Hit priča

NEOBIČAN HOBI MAČVANSKOG STOLARA: Poljubio čak 3.000 mladi

Srbija -

Milovan Veselinović Hoki (67) već 50 godina ide nepozvan na svadbe, a voli da prigrli devojke u venčanicima

Milovan Veselinović zvani Hoki (67) iz sela Klenje kod Bogatića ima možda najneobičniji hobi u Srbiji. Za skoro pola veka, ovaj stolar po struci bio je nezvani gost na više od 4.000 svadbi i ispraćaja u vojsku u 130 mesta Mačve, Srema i Semberije.Na slavlja nikada ne ide praznih ruku, a voli da se lati i mikrofona, pa da zvanicama otpeva „pokoju narodnu izvornu“.

U ovo vreme mu se svidelo da ljubi mlade... Hoki u mladosti
U ovo vreme mu se svidelo da ljubi mlade... Hoki u mladosti

Ko će još ispitivati gosta iz koje je familije dok se ispraća vojnik na službu otadžbini ili kada se na desetine gostiju sjati pod šator za venčanje? Prirodno, mladine zvanice pomisle da je raspevani gost s mladoženjine strane, dok mladoženjini pretpostavljaju da je neko s one strane. I tako decenijama Hokija svi dočekuju i ugošćavaju kao najrođenijeg, iako pojma nemaju ko je on.Uvek nosi poklone- Nije problem ući na mačvansko slavlje. Podvig je provući se u drugim mestima. Najdalje gde sam išao bio je Majdanpek. Svadba je bila u hotelu, ja na ulazu predam poklon, izljubim se s kim treba, pa sednem kod muzike. Onda uzmem mikrofon i počastim goste s nekoliko pesama - priča nam ovaj neobični Mačvanin.Za skoro pola veka Milovan Veselinović poljubio je 3.000 mladi, a neki put i mladoženju, „da se ne ljuti“. U svoj dnevnik ubeležio je da je pojeo preko tonu pečenja, 6.000 sarmi, nešto manje tanjira supe i parčadi torte.- Uvek sam bio bog za pevanje. Kada sam imao 15 godina, pevao sam za džabe na jednoj svadbi u Mačvanskoj Mitrovici, i tamo su me dočekali kao najdražeg gosta, što mi se mnogo svidelo. I tako sam krenuo od svadbe do svadbe i od ispraćaja do ispraćaja na koje me niko nije zvao. Uvek sam pošteno nosio poklone, pa niko ne može da se naljuti na mene - veli Hoki.Informacije preko radijaNekada je za veselja saznavao preko emisije „Želje i čestitke“ na radio-stanicama, a u poslednjih nekoliko godina, obaveštavaju ga poznanici, šatordžije i muzičari. Uprkos godinama, Hoki ne posustaje. Zato ga je teško naći kod kuće, posebno vikendom, jer se dešava da za dan obiđe i po tri svadbe.

Muzikalan na pretkaPOTOMAK JANKA VESELINOVIĆAMilovan Veselinović Hoki potomak je srpskog pisca Janka Veselinovića. A za Veselinoviće u Mačvi važi da su veoma muzikalni. Čak je i Janko nadaleko bio poznat po svom daru za pevanje. Ovu žicu povukao je i Milovan, pa je svojevremeno pobeđivao na takmičenjima pevača amatera.- Bio sam dva puta prvi glas Srema i četiri puta prvi glas Mačve. Muzikanti vole kad zapevam jer ne tražim bakšiš - ponosan je Hoki.

Tatjana Cvejić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track