ZABRANA U PRIJEPOLJU JOŠ NA SNAZI: Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće
Foto: Shutterstock

Cisterne obezbeđene

ZABRANA U PRIJEPOLJU JOŠ NA SNAZI: Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće

Srbija -

PRIJEPOLJE - Zabrana korišćenja vode sa gradskog vodovoda u Prijepolju i traje i dalje, građani će vodu za piće dobijati iz cisterni.

"Ukoliko do podne uspemo da snizimo indeks zamućenosto na dozvoljeni nivo, Zavod za zaštitu zdravlja će uzeti uzorke i posle njihove analize znaćemo da li se voda, može koristiti i za piće. Jutros smo imali nivo zamućenosti 29,5 jedinica NTU (Nephelometric turbidity units) što bi, prema dosadašnjoj praksi značilo da se on može spustiti vrlo brzo na dozvoljene vrednosti", rekla je rukovodilac postrojenja za prečišćavanje vode Dana Ljujić.

Ona je dodala da je "prvobitna zamućenost od preko 220 jedinica NTU zahvatila i filtere, sistem za prečišćavanje pa i deo mreže".

"Tako da nismo sigurni da bi povećanim hlorisanjem postigli željene efekte. Moramo se, drugim rečima, strpeti još malo da voda prirodnim putem postane što bistrija kako bi bili sigurni da će analize Zavoda potvrditi njenu ispravnost za piće", rekla je Dana Ljujić.

Danas je četvrti dan kako je na snazi zabrana korišćenja vode iz gradskog vodovoda.

Prijepolje će i danas vodu za piće dobijati iz cisterni. Korisnicima će ; biti na raspolaganju tri cisterne koje će opsluživati bolnicu, dom zdravlja, obdaništa, škole i gradjane u stambenim kvartovima i prigradskim naseljima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja