Bliski susret: Medved ušetao u vranjsko selo

Selo Dubnica

Bliski susret: Medved ušetao u vranjsko selo

Srbija -
Medved je pogledom šarao po selu, psima, meni, a onda se, posle jedno desetak minuta, uzdigao i lagano otišao prema seoskoj šumi

VRANJE - U selu Dubnica, pet kilometara zapadno od Vranja, penzioner Milan Stamenković susreo se, usred dana, sa medvedom, samo stotinak metara daleko od svoje kuće.

Stamenković priča da se taj, ni malo prijatan susret, dogodio u trenutku kada je počeo da kosi livadu koja je od njegove kuće daleko svega stotinak metara.

"Namirio sam stoku, uzeo kosu i krenuo na livadu. Tek što sam počeo da kosim, najpre sam začuo lavež uznemirenih pasa, a onda sam primetio i njihovo čudno ponašanje. U tom trenutku spazio sam ogromnu mečku koja je čučala i mirno me posmatrala“, priča Stamenković.

Kaže da mu u tom trenutku nije bilo svejedno, ali da je primetio da medved ne pokazuje znake agresije.

"Psi su i dalje samo lajali, jer nisu smeli da priđu toj šumskoj grdosiji koja je čučala. Medved je pogledom šarao po selu, psima, meni, a onda se, posle jedno desetak minuta, uzdigao i lagano otišao prema seoskoj šumi“, objašnjava Stamenković.

Meštani sela Dubnice, Vrtogoša i Milivojca kažu da su u tom reonu, uz administrativnu liniju sa Kosovom poslednji put medveda videli 1999. godine u vreme NATO bombardovanja.

Posetu ovog nenadanog gosta selu Dubnica, meštani su prijavili lovočuvarima, a Dragan Dodić, predsednik Lovačkog društva "Fazan“ iz Vranja pretpostavlja da je u pitanju bila ženka koja ima mladunce, pa je, u potrazi za hranom "zalutala“ u selo.

"Naravno da se treba dobro paziti, jer je naše lovište puno vukova i druge divljači koja napada stoku. Posebno savetujem da se dobro pripaze berači pečuraka, s obzirom da je sada njihova sezona“, savetuje Dodić.

Na Dodićeve opaske da su veoma retki napadi medveda na ljude, meštani Dubnice su u strahu i panici, tako da na poljske radove odlaze samo "naoružani" vilama i sekirama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track