DEJANU CIRKULAR ODSEKAO RUKU, MLADOM RUDARU (24) JE OTKINULA STENA: Podvig niških lekara, u 3 dana zašili ruke dvojici pacijenata
Foto: AP/Ilustracija

DEJANU CIRKULAR ODSEKAO RUKU, MLADOM RUDARU (24) JE OTKINULA STENA: Podvig niških lekara, u 3 dana zašili ruke dvojici pacijenata

Srbija -

NIŠ - Lekari Kliničkog centra u Nišu u poslednja tri dana napravili su pravi podvig spasivši amputirane ruke dvojici pacijenata.

Prema rečima pomoćnika direktora Kliničkog centra Niš Gorana Stanojevića, multidsciplinarni tim najpre je u noći između petka i subote uradio replantaciju ruke isečene iznad nadlaktice čoveku starom 46 godina iz sela Jelašnica, a potom, u toku jučerašnjeg prepodneva, replantaciju rudaru (24) iz okoline Aleksinca.

"Pacijent iz Jelašnice ostao je bez desne ruke prilikom sečenja ogrevnog drveta na cirkularu, a na mladog rudara se obrušila stena i amputirala mu desnu ruku iznad nadlaktice", kazao je Stanojević. On je istakao da je u oba slučaja tim lekara koga su činili plastični i vaskularni hirurzi i ortopedi, sastavljen munjevitom brzinom.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i šef multidisciplinarnog tima koji je uradio operaciju, Predrag Kovačević kazao je da su operacije terajale više od četiri sata. "Krvotok smo uspevali da povratimo za kratko vreme, što je veoma bitno za oporavak", izjavio je Kovačević.

On je kazao da se oba pacijenta osećaju dobro, da je pacijent iz Jelašnice već izašao iz intenzivne nege, dok se mladić iz okoline Aleksinca još nalazi na intenzivnoj nezi.

"Nadamo se uspešnom oporavku i jednog i drugog pacijenta, ali ćemo definitivne rezultate moći da saopštimo za pet i sedam dana", rekao je Kovačević.

foto: Youtube Printscreen

Prema njegovim rečima, lekari Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Nišu srećom prethodne tri do četiri godine nisu imali slične operacije, a u poslednje dve decenije rađena je samo replantacija šaka i prstiju.

Dejan Demirović iz Jelašnice kome je cirkular isekao ruku, kazao je da je beskrajno zahvalan lekarima koji su mu "zašili" ruku.

"Verujem da će moja ruka biti dobro. Lekari su mi brzo pomogli, brzo je došla Hitna pomoć, brzo su me uneli u operacionu salu", rekao je Demirović, koji je naveo da je svega bio svestan i pored užasnih bolova koje je imao. Do nesreće je, kako je kazao, došlo kada se sapleo i podleteo po cirkular kojim je sa sinom sekao drva.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track