OSNOVAN PRE 99 GODINA: Vranjski Dom učenika najstariji u Srbiji
Foto: Youtube Printscreen

Pripremaju proslavu velikog jubileja

OSNOVAN PRE 99 GODINA: Vranjski Dom učenika najstariji u Srbiji

Srbija -

VRANJE - Dom učenika srednjih škola u Vranju obeležava jubilej, 99 godina od osnivanja i najstariji je učenički dom u Srbiji.

Maja Ristić, direktorka ove ustanove kaže da se uveliko pripremaju za proslavu 100. godišnjice od formiranja ustanove.

foto: Youtube Printscreen

"Smeštajni kapacitet u Domu učenika srednjih škola u Vranju je je 300 korisnika, a od toga imamo 170 učenika srednjih škola i 130 studenata.

Mi smo ustanova koja se već priprema za proslavu velikog jubileja 100 godna postojanja ušli smo u procedure izrade monografije koja će pratiti ne samo razvoj Doma nego i razvoj obrazovanja u Srbiji. Sledeće godine 25. oktobra slavimo 100 godina postojanja. Vranjski Dom učenika u Vranju najstariji je Dom u Srbiji”, kaže direktorka Ristić.

Dom učenika srednjih škola u Vranju je formiran 1918. godine kao “Amerikanski dom za srpsku ratnu siročad”. Formirao ga je Amerikanac Džon Frotingam .Dom je bio poseban i po zvaničnom nazivu “Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad”, pod pokroviteljstvom kraljice Marije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Zapravo, posebnost Doma ogledala se u tome što je bio pod potpunim starateljstvom Frotingama, njegove supruge Jelene Lozanić i cele porodice Frotingam iz SAD. Džon Frotingam je bio veliki srpski dobrotvor. Dobrotvornu misiju započeo je tokom prvog svetskog rata, a nastavio po oslobođenju Srbije. Posebna svečanost za Amerikanski dom bila je poseta kralja Aleksandra i kraljice Marije septembra 1924. u čiju čast je organizovana velika svečanost.

foto: Youtube Printscreen

“Ove godine smo radili na poboljšanju smeštajnih kapaciteta, I ne samo ove godine nego i unazad Ministarstvo prosvete nam je uvek bilo velika podrška tako da su smeštajni kapaciteti u Domu u pristojnom stanju.Dobili smo i sertifikat koji se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju I unapređivanju obrazovanja održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanju životnr sredine u samom Domu i u njegovoj široj okolini, tako da smo postali prvi eko Dom u Srbiji”, ističe Ristićeva.

Jubilej Doma učenika biće obeležen svečanim programom u okviru koga će biti održana priredba i prikazan promo film, a organizovan je i svečani ručak u prostorijama ustanove.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track