Sanitarna kontrola sladoleda i solarijuma

Kruševac

Sanitarna kontrola sladoleda i solarijuma

Srbija -
Zaprećena kazna za preduzetnike iznosi od 50.000 do 150.000 dinara, za pravna lica taj iznos kreće se od 150.000 do 300.000 dinara, dok će se zaposlenima naplaćivati mandatne kazne u visini od 5.000 dinara

KRUŠEVAC - Sanitarna inspekcija Rasinskog okruga u protekle dve nedelje izvršila je pojačan sanitarni nadzor objekata u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda, kao i solarijuma u kozmetičkim salonima, čiji će rezultati biti poznati iduće nedelje, izjavio je Goran Marković, načelnik ove inspekcije.

Sanitarni inspektori su, kaže Marković, na licu mesta proveravali sanitarno-higijensko stanje i mere koje se podrazumevaju da se to stanje održi, uslove skladištenja sladoleda, kao i lica koja su usluživala kupce.

"Uzimali smo briseve sa ruku zaposlenih, unutrašnjosti kasete gde se čuva sladoled, kao i sa ostalog pribora koji se koristi za promet ovog proizvoda", rekao je Marković.

On je dodao da je inspekcija u proteklih 15 dana obišla 52 objekta ovakve vrste odakle je uzela 145 briseva za laboratorijsko ispitivanje. Od toga 48 briseva sa ruku zaposlenih i 97 sa različitih površina.

U solarijumima su se proveravali, nastavlja načelnik sanitarne inspekcije, opšte higijensko stanje, da li se vrši dezinfekcija unutrašnjosti solarijuma u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti, kao i zdravstveni pregledi zaposlenih u kozmetičkim salonima.

"U svakom solarijumu uzimali smo po dva brisa sa ploče, a svi rezultati ove pojačane kontrole biće poznati naredne nedelje", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, u prethodnoj godini samo dva odsto, od ukupnog broja uzetih briseva nisu zadovoljavali propisane sanitarne uslove. U slučaju neispravnih briseva, sanitarna isnpekcija će podnositi prekršajne prijave protiv odgovornih.

Zaprećena kazna za preduzetnike iznosi od 50.000 do 150.000 dinara, za pravna lica taj iznos kreće se od 150.000 do 300.000 dinara, dok će se zaposlenima naplaćivati mandatne kazne u visini od 5.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track