Najnovije vesti

HAJDUCIMA ODSAD NI JATACI NISU POTREBNI: Dragan iz Koštunića gradi hajdučke kolibe na Suvoboru, a PLACEVE POKLANJA! Ima samo jedan uslov, a lekari imaju prednost
Foto: Tanjug Printscreen

Pravo mesto za zimovanje do Đurđevdana

HAJDUCIMA ODSAD NI JATACI NISU POTREBNI: Dragan iz Koštunića gradi hajdučke kolibe na Suvoboru, a PLACEVE POKLANJA! Ima samo jedan uslov, a lekari imaju prednost

Srbija
10:26h

GORNJI MILANOVAC - Dragan Bralović iz Koštunića odlučio se na nesvakidašnji graditeljski, ali i poslovni potez.

Na obroncima Suvobora podnu Ravne gore sagradio je prvu, kako kaže, pravu hajdučku kuću koje su po stilu gradnje bile tipične za kraj 18. i početak 19. veka, a ovih dana ponuđena je kupcima.

foto: Tanjug Printscreen

"Kuća je od kamena i drveta površine oko 100 kvadratnih metara. Spoljni i unutrašnji izgled tipičan je za kuće koje su se gradile u ovim krajevima kada su krstarile arambaše i vojvode. Stigli smo do krova, ali tu smo stali, jer želimo da kupac kaže čime će biti pokrivena, šindrom ili ćeramidom. I unutrašnjost će biti uređena po volji budućih stanara pa smo tu zastali dok se ne pojave", rekao je Bralović.

"Naravno, koristili smo savremene materijale izolacije, koji omogućuju lako zagrevanje i održavanje, ali svi su uglavnom prirodni. Drvena brvna su stara stotinama godina ponegde debljine i do osam santimetara. Rasveta je urađena po standardima, ali prilagođena ambijentu", kaže Bralović koji je investitor.

foto: Tanjug Printscreen

On dodaje da je plan da se na ovom prostoru sagradi još 10 sličnih kuća, ali manje kvadrature.

"Kuća je na prodaju, ali plac na kojem je sagrađena poklanjamo budućem vlasniku onoliko koliko može da pokosi. Obezbeđena je voda, struja i prilazni put. Ovo je predivan kraj, divlja reka je na 10 metara. Već 20 godina sam izbeglica iz Beograda, obišao sam mnoga mesta tražeći utočište, ali jedino ovde sam pronašao svoj mir. Želja nam je da ovde naselimo one koji su možda pri kraju radnog veka, a lekari će imati prednost", naglasio je Bralović koji se i sam naselio u jednu sličnu hajdučku kuću na pobrđu sela Koštunići.

Draganove ljubavne kace!

Na nekoliko hektara Čekovića potoka, gde su do rasli pelen i kopriva, 2009. je niklo novo naselje sa pet vajata i sedam čardaka, koji imaju 48 ležajeva, a u izgradnji je bilo i 9 kaca sa okruglim bračnim krevetima. Gradnja kaca je bila izazov i za jednog od najpoznatijih tesara srpskih brvnara, Milorada Milićevića koji, kako kaže, noćima nije mogao da spava, dok ih nije sklopio. Podršku i zamisao izgradnje neobičnih okruglih brvnara dao je i jedan od najtalentovanijih drvodelja, Dragan Bralović, koji je, učestvovao u gradnji poznatog etno-naselja Drvengrada na Mokroj Gori. On kaže da je vajat nekada bio mesto, gde su živeli mladenci, ali, prema njegovom mišljenju, kace su mnogo interesantnije. “To je idealno mesto za preljubnički turizam, stecište za opuštanje i odmor", govorio je Bralović pre neku godinu.

Prema njegovim rečima, kuća se nalazi na uzvišenju sa kojeg puca pogled na jezero i planinsku reku, okružena je hrastovom šumom. Ovde su neretko snegovi i do dva metra, ali to neke "nove arambaše" neće brinuti jer je grejanje rešeno, a kuća izolovana i u zavetrini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da se naježiš: Zastava Srbije na krovu Evrope!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja