ŠABAC: Identitetom odaju počast Fleki
Foto: Promo

ŠABAC: Identitetom odaju počast Fleki

Srbija -

Kao znak sećanja na Miomira Grujića Fleku, jednu od nezaobilaznih figura progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, u Šapcu je oslikan nov mural, posvećen njegovom liku i delu. Prolaz u kojem se nalazi mural dobiće njegovo ime.

Ovo je grad savremene umetnosti i života, poručuje član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić.

-Posebno nas je inspirisala jedna Flekina poznata fraza: „Ko tebe autoritetom, ti njega identitetom“. Grad Šabac ima jasan identitet, ovo je grad savremene umetnosti i života, rekao je Marsenić.

foto: Promo

Ovo je početak akcije kojom se odaje počast ovom poznatom Šapčaninu. Planirana je i izložba slikarskih radova Miomira Grujića Fleke, koja će biti postavljena u Narodnom muzeju u Šapcu i Multimedijalna postavka „Fleka: Zvuk Znak Zrak“ u galeriji Kulturnog centra. Mladi šabački umetnik Đurađ Stevanović imao je, kako kaže, čast i zadovoljstvo da oslika mural posvećen Fleki.

Miomir Grujić Fleka je rođen u Šapcu 1954. godine i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nelazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Klub „Rupa“, u kom je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor kluba „Akademija“ u Beogradu. Tokom devedesetih godina, kao autor emisije „Šišmiš“ na radio B92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske „underground“ scene. Autor je multimedijalnih projekata „Urbazona“ i „Trotorok“.

foto: Promo

Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i multidiciplinarni umetnik čija je umetnička praksa zastupljena u svim važnim istorijama savremene umetnosti postjugoslovenskog prostora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track