NOVI SAD TRAŽI ČUVARE KONTEJNERA: Raspisan konkurs, a ko dobije posao ovo će mu biti zaduženja!
Foto: Nebojša Mandić

na ulicama će biti 24 sata dnevno

NOVI SAD TRAŽI ČUVARE KONTEJNERA: Raspisan konkurs, a ko dobije posao ovo će mu biti zaduženja!

Srbija -

I ovog puta čuvari će patrolirati ulicama, osmatrati javne površine na kojima su postavljeni kontejneri, sprečavati uništavanje podzemnih kontejnera, neovlašćeno podizanje i iznošenje smeća iz njih. Tu je i sprečavanje ispisivanje grafita, lepljenja plakata po kontejnerima, gašenje požara

NOVI SAD - Gradska čistoća i ove godine je raspisala javnu nabavku za angažovanje radnika za čuvanje kontejnera.

Kao i prošle godine, razlog za javnu nabavku i angažovanje radnika je sprečavanje uništavanja podzemnih kontejnera, kao i, kako se navodi u dokumentaciji, sprečavanje "krađe ambalažnog otpada i vandalizma na uličnim kontejnerima i betonskim korpama za smeće", piše Radio 021.

foto: Beta/Dragan Gojić

I ovog puta čuvari će patrolirati ulicama, osmatrati javne površine na kojima su postavljeni kontejneri, sprečavati uništavanje podzemnih kontejnera, neovlašćeno podizanje i iznošenje smeća iz njih. Tu je i sprečavanje ispisivanje grafita, lepljenja plakata po kontejnerima, gašenje požara. Takođe, čuvari će ponovo reagovati na "sumnjive predmete ostavljene pored kontejnera, kao i na sumnjiva lica", što je prošle godine izazvalo reakcije dela javnosti.

Ulicama će patrolirati istovremeno dve patrole sa po dva člana. Ono što je razlika u odnosu na prethodnu godinu, jeste to što će ovog puta čuvari na ulicama biti 24 sata dnevno, umesto dosadašnjih 16.

foto: Nebojša Mandić

Takođe, broj ljudi koji se angažuje povećava se sa 10 na 16. Oni će se koristiti ručnim radio stanicama, baterijskim lampama i mobilnim telefonima.

Kako je za 021.rs ranije rečeno u Gradskoj čistoći, za uslugu čuvanja kontejnera biće izdvojeno do 10 miliona dinara. U "Čistoći" su nekoliko puta ukazivali da su zadovoljni radom angažovanih čuvara, te da su uspeli da smanje štetu na komunalnoj opremi.

Podsetimo da su prošlogodišnji ugovor, koji je i dalje na snazi, dobile kompanije "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions" za gotovo pet miliona dinara.

foto: S. Stojanović

Kako je pre godinu dana navedeno za 021.rs, razlog angažovanja radnika obezbeđenja je šteta koju nanose sakupljači sekundarnih sirovina. Šteta se odnosi na uništavanje imovine Gradske čistoće, ali i na odnošenje ambalažnog otpada.

Na odluku o angažovanju radnika obezbeđenja reagovale su brojne nevladine organizacije tvrdeći da je reč o kršenju ljudskih prava, a na sporne stavke ukazivao je i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Zbog kažnjavanja sakupljača sekundarnih sirovina organizovan je i sastanak između gradskih čelnika i Udruženja romskih studenata, koje je bilo posrednik u pregovorima. Prošle godine je na sastanku, kako su naveli u udruženju, dogovoreno da se sakupljači više ne kažnjavaju, što je bilo i poštovano.

(Kurir.rs/Radio 021/Zoran Strika/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 24 ČASA STRAŽA ZA NIČIĆEVE LJUBIČICE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja