SUBOTICA: Za par meseci dve žene u Centru za žrtve seksualnog nasilja
Ilustracija, Foto: Profimedia

ovakav centar osnovan u sedam gradova

SUBOTICA: Za par meseci dve žene u Centru za žrtve seksualnog nasilja

Srbija -

U Subotici su dve žene, tokom ove godine, boravile u Centru za žrtve seksualnog nasilja, koji je osnovan tek pre nekoliko meseci u opštoj bolnici.

Takav Centar je osnovan u sedam gradova u Vojvodini, sprovođenjem projekta Pokrajinskog sekretarijata „Zaustavi, zaštiti, pomozi”.

"Centar za žrtve seksualnog nasilja osnovan je u Subotici krajem 2017. godine, a dve žene su do sada bile i zbrinute u njemu i pružena im je pomoć i podrška. U opremanje Centra investirano je blizu 800.000 dinara. Centar je otvoren svakodnevno, tokom dana i noći, čitave godine. Zdravstveno osoblje je angažovano, obučeno i spremno da pomogne u svakom momentu, a veoma je značajna i pomoć drugih institucija, policije i tužilaštva", kaže dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice.

Ona naglašava, da je funkcija Centra da žene koje su doživele traumu zbog seksualnog nasilja i zlostavljanja, sa što manje posledica prevaziđu traume i posledice takvog čina.

Pokrajinski sekretarijat tri godine sprovodi ovaj projekat oko rodno zasnovanog nasilja, Medicinski fakultet u Novom Sadu do sada je obučio preko 1030 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a najavili su i da planiraju da obuku prođe bar 1500 medicinara. Do sada nije bilo dovoljno stručnih osoba koje bi se bavile žrtvama seksualnog nasilja, a eskaliranjem problema nasilja, zbog kojem je ove godine čak 20 žena nasilno ubijeno, što je više nego i u jednom periodu prethodnih godina, Pokrajinski sekretarijat je odlučio da povezivanjem više nadležnih institucija umanji taj problem i od prošle godine pokrenuo da zaštiti ovim projektom žrtve seksualnog nasilja.

Koordinatorka Centra za podršku ženama za Severnobački okrug, Afrodita Marić kaže, da je novina da sada žene ne sede u hodniku i čekaju da bi prijavile nasilje, da je predviđena i mogućnost da se žrtvi na istom mestu obezbedi i medicinska briga i psihosocijalna pomoć, pošto sada policija može i u bolnici da obavi razgovor, da ne bi više puta pričala kakvu je traumu preživela i da lakše prevaziđe pretrpljeno nasilje.

Centri su osnovani u Subotici, Novom Sadu, Vršcu, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track