OBELEŽEN DAN BORCA: Veterani Drugog svetskog rata odali počast poginulim drugovima
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Minut ćutanja

OBELEŽEN DAN BORCA: Veterani Drugog svetskog rata odali počast poginulim drugovima

Srbija -

JAGODINA - Dan borca, 4. jul danas su učesnici NOR i građani Jagodine obeležili polaganjem venaca na i odavanjem počasti minutom ćutanja ispred Spomenika nosiocima "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju, Spomena kosturnice 1.700 boraca i oficira Crvene armije u Spomen parku "Rusko groblje" i Spomenika borcima svih srpskih ratova na Skveru omladine u centru grada.

Pokorovitelji obeležavanja su Skupština grada i Gradski odbor SUBNOR, a venac je položen i na Spomenik u selu Strižilu.

Počast poginulim borcima i antifašistima u Drugom svetskom ratu odata je i na spomen obeležjima u drugim opštinama Pomoravskog okruga: Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Cveće su položili i veterani Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina i Organizacije koje neguju tradicije antifašističke borbe, Ratni vojni invalidi i građani. Uspomene na narodnooslobodilačku borbu 1941-1945. godine, evocirao je, kraj spomen obeležja u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice", predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Dejan Tanić, ocenivši da je antifašistička borba Srbije i tadašnje Jugoslavije, "Srbiji i Jugoslaviji odredila počasno mesto u novoj istoriji".

Na današnji dan 1941. godine, 4. jula doneta je odluka u vrhu partizanskog pokreta o podizanju ustanka i taj datum se obeležava kao Dan borca u SFRJ, a 7. juli kao Dan ustanka u Srbiji, objasnio je Tanić, koji je istoričar u Istrijskom arhivu Pomoravlja u Jagodini.

"Dan borca je značajan jer je tada doneta odluka o podizanju ustanka, definitivno, mada je on bio pripreman duže vreme i pre napada fašističke Nemčake na Sovjetski savez, a ustanak je, to je bitno da se kaže, kasnije u avgustu i septembru dobio na masovnosti i bio je, može se reći, opšetenarodni", rekao je Tanić, dodajući da je Srbija dale veliki doprinos u svetu u borbi protiv fašističke ideologije.

U borbama protiv fašistički okupatora sa područja Pomoravskog okruga poginulo je više od 2.000 boraca, a 760 njih sa područja Jagodine.

Svečanosti u Jagodini su prisustovali i član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić i predsednik Okružnog odbopra za Pomoravski okrug Jovan Trbuščić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track