RODITELJI OŠ MILOŠ CRNJANSKI UPUTILI PISMO ANI BRNABIĆ: Osporavaju Elaborat i traže od premijerke da se preispita odluka o ukidanju škole
Foto: N.H.

subotica

RODITELJI OŠ MILOŠ CRNJANSKI UPUTILI PISMO ANI BRNABIĆ: Osporavaju Elaborat i traže od premijerke da se preispita odluka o ukidanju škole

Srbija -

SUBOTICA - Roditelji đaka osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Subotici, uputili su, danas, 13. jula, putem advokatske kancelarije Nikolić Karanović (kao punomoćnika), pismo premijerki Ani Brnabić i Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske Vlade, kojim skreću pažnju na „(ne)zakonitost odluke o mreži javnih osnovnih škola u Subotici, na osnovu Elaborata, za koji tvrde da je samo izgovor za ukidanje te osnovne škole”!

Rodtelji preko 360 učenika te subotičke škole traže, da se preispita odluka o ukidanju te škole, doneta na osnovu odluke o racionalizaciji subotičkih škola, tako da se đaci i nastavnici pripajaju susednoj školi „Jovan Mikić”. Pismo je prosleđeno i Mihalju Njilašu i Draganu Stjepanoviću, predsedniku Odbora obrazovanja, ministru prosvete, prosvetnoj inspekciji, sindikatu prosvete i Školskoj upravi Sombora.

Kako saznajemo od predsednika Školskog odbora Jove Milivojevića, advokat te kancelarije Valentina Đorđić uputila je svim nadležnima u Pokrajini i Republici, pismo roditelja te škole, oko (ne)zakonitosti Odluke o mreži javnih osnovnih škola u Subotici, od 21. juna 2018. godine, a kaže da pripremaju i predlog tužbe.

U pismu se kaže, da je škola „Miloš Crnjanski“ praktično „izbrisana“ sa liste osnovnih škola u Subotici, bez bilo kakve najave i obrazloženja.

„Odluka je doneta nakon završetka školske godine, u toku letnjeg raspusta, iako je prethodno uobičajeno izvršen upis 46 učenika u prvi razred. Pre Odluke, nije bilo konsultacija ni sa Savetom roditelja škole, ni nastavnicima, a sa konkretnim problemom racionalizacije mreže osnovnih škola nije upoznat ni opštinski Savet roditelja, koji između ostalog daje mišljenje i predlaže mere za unapređivanje obrazovanja, učestvuje u utvrđivanju opštinskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti dece, te zastupa interese dece u situacijama koje su od značaja za unapređivanje njihovog obrazovanja, vaspitanja, bezbednosti i dobrobiti na teritoriji opštine”.

foto: N.H.

„Posebno je bitno napomenuti i da zakonski rok za donošenja akta o mreži osnovnih škola ističe 27. marta 2019. godine, što znači da ne postoji nijedan opravdan razlog za nepromišljeno donošenje sporne Odluke”, kaže se u pismu.

Roditelji tvrde, da Odluka o ukidanju škole nije u interesu dece, da je paušalna, da se to vidi iz Elaborata o mreži osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice, za koji tvrde da je „ vrlo sporne i nekonzistentne sadržine, donet da se ispune formalni uslovi, da aktu o mreži ustanova, prethodi navodna primena kriterijuma koje je propisala Vlada”.

Konstatuje se i da odluka nije zasnovana na kriterijumima racionalizacije, te da iz Elaborata proizilazi, da je jedina namera da se iz dubioznih povoda, ugasi osnovna škola ,,Miloš Crnjanski“.

foto: N.H.

„Umesto da svrha Elaborata bude detaljno, stručno sagledavanje stanja u osnovnim školama u Subotici, kriterijumi i najoptimalnija rešenja oko mreže osnovnih škola, Elaborat je poslužio kao neadekvatan izgovor za ukidanje škole „Miloš Crnjanski“, a čak se bavi i srednjim školama, iako su predmet racionalizacije osnovne škole, a pitanje funkcionalnosti i organizacije srednjih škola čak nije u nadležnosti lokalne samouprave.

Elaborat ne sadrži ni jedan podatak sveobuhvatne analize profitabilnosti, funkcionalnosti i brojnog stanja svih osnovnih škola Grada Subotice, već navodi paušalne i irelevantne podatke, zašto se ukida baš škola „Miloš Crnjanski“, što je potpuno nezakonito i nedozvoljeno”.

Roditelji traže od Vlada Pokrajine i Republike, da ne odobri odluku Skupštine grada Subotice o ukidanju škole, već da se odluka preispita i izbegne tužba kojom žele da zaštite prava i interese oko 360 učenika te škole.

Kurir.rs/N.H./Foto: N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja