REALIZACIJA AKTIVNOSTI: Garancijski fond za sve oblasti privrede!
Foto: Promo

REALIZACIJA AKTIVNOSTI: Garancijski fond za sve oblasti privrede!

Srbija -

Septembar je mesec u kome je pravo vreme za početak sumiranja rezultata u tekućoj, 2018. godini i kreiranja novih proizvoda i planova za narednu godinu.

  • Veoma sam zadovoljan činjenicom da se u ovom trenutku, uz podršku garantnih linija Garancijskog fonda APV, mogu realizovati aktivnosti privrednih subjekata u gotovo svim oblastima privrede na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine – kaže Đorđe Raković, direktor Garancijksog fonda AP Vojvodine.

Logična posledica ovakvog pristupa je i podatak da je iskorišćeni garantni potencijal u septembru mesecu 2018. godine veći od iskorišćenog garantnog potencijala u celoj 2017. godini.

  • Naši klijenti pripadaju različitim kategorijama. Tu su nezaposlene žene i mladi do 35 godina starosti, koji započinju posao i kupuju opremu za obavljanje delatnosti u raznim oblastima kao što je, na primer, reciklaža, briga o starim licima, pružanje kozmetičkih usluga, proizvodnja peciva i kolača, taksi prevoz. Zatim mala i srednja preduzeća i preduzetnici, kojima je neophodna dodatna oprema i poslovni objekti kako bi proširili postojeću proizvodnju, pa smo do sada, u 2018. godini, izdali garancije klijentima koji posluju u oblasti proizvodnje nameštaja, usluga ugradnje klimatizacije i grejanja, prehrambrene proizvodnje, ugostiteljstva i hotelijerstva, energetske efikasnosti, transporta i servisa automobila i opreme i dr – ističe Raković i dodaje da su podršku Garancijskog fonda u 2018. godini koristili i poljoprivrednici i to najviše za nabavku repromaterijala i poljoprivredne mehanizacije i opreme, a u nešto manjem obimu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta:
  • U narednom periodu fokusiraćemo će se na promovisanje aktuelnih garantnih linija, ali i kreiranje novih, koje bi mogle postati operativne krajem ove ili početkom 2019. godine.

Nove garantne linije bi se odnosile na podršku IT sektora i podršku poslovanja izvozno orjentisanih preduzeća. U Srbiji, danas, informacione tehnologije čine 10% BDP-a i jasno je da se rast ekonomije i privrede bazira na znanju i novim tehnologijama. Činjenica je da je Novi Sad pozicioniran kao regionalni IT centar i da ima snažnu IT zajednicu i da je danas oko 10000 stručnjaka zaposleno u ovom sektoru. To je, svakako, dobar razlog da Garancijski fond, kao pokrajinska institucija, kreiranjem novih garantih linija, pruži podršku ovom sektoru i time direktno utiče na povećanje broja radnih mesta. Upravo porast zaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine predstavlja ostvarenje jednog od osnovnih ciljeva Fonda. Još jedan od osnovnih ciljeva Garancijskog fonda je podrška povećenju obima izvoza privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine. Pokušaćemo da kroz dobro koncipiranu garantnu liniju i osnovnu misiju Fonda, smanjenje rizika poslovnih banaka i obezbeđenje privrednim subjektima lakšeg pristupa finansijskom tržištu kao i povoljnije uslove zaduživanja, našim budućim klijentima damo mogućnost da iskoriste sve svoje izvozne potencijale.

(D.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track