SENZACIJA U KLINIČKOM CENTRU, NIŠKI HIRURZI IZVELI NEMOGUĆE: Ženi (54) iz Jagodine uklonili tumor sa kičme!
Foto: Kurir/M.S.

nov i veliki uspeh

SENZACIJA U KLINIČKOM CENTRU, NIŠKI HIRURZI IZVELI NEMOGUĆE: Ženi (54) iz Jagodine uklonili tumor sa kičme!

Srbija -

BEOGRAD - Neurohiruršku proceduru otklanjanja tumora na kičmi, koja u mnogim zemljama i dalje predstavlja revolucionarnu metodu, za koju se osmeli tek mali broj specijalista ove grane medicine, zahvaljujući marljivom radu i edukaciji, tim stručnjaka u niškom Kliničkom centru već poduže obavlja gotovo rutinski.

Ipak, zahvat obavljen minule sedmice u najmodernije opremljenoj operacionoj sali je iziskivao ne samo dobro uigran timski rad i odlično poznavanje materije, već i multidisciplinarni pristup - da bi intervencija bila izvedena sa što manje posledica po organizam pacijenta. A, Nišlije su učile od najboljih, od kolega sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, pišu Večernje novosti.

foto: Youtube Printscreen

Tim lekara koji je predvodio prof. dr Nebojša Stojanović je komplikovani zahvat uspešno obavio kod pacijentkinje S. Ž. (54) iz Jagodine koja je u Kliniku za neurohirurgiju niškog KC primljena sa tumorom u predelu osmog i devetog grudnog pršljena...

- Zbog pritiska na kičmenu moždinu i okolne vaskularne strukture, hirurška procedura je podrazumevala pristup kroz grudnu duplju, kolabiranje i pomeranje pluća, pomeranje i odvajanje aorte i kompletno uklanjanje tumora koji je razorio pomenute pršljenove.

Zatim smo uklonili sama pršljenska tela, oslobodili kičmeni kanal i moždinu od tumorske kompresije, te ugradili korpus od titanijuma - objašnjava neurohirurg prof. dr Nebojša Stojanović, ponosan na ostale članove ekipe: asistenta neurohirurga dr Radisava Mitića, grudnog hirurga dr Mišu Pavlovića i anesteziologe koje je vodio dr Goran Ivanov.

foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Pacijentkinja je sada u dobrom stanju i bez ikakvih neuroloških ispada.

- Ponosan sam na to što naša ustanova konstantno i krupnim koracima grabi napred. Zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva zdravlja i dr Zlatibora Lončara, još intenzivnije ćemo povezivati timove i biti domaćini mnogim eminentnim stručnjacima sa kojima će niški lekari operisati u našim novim salama - ističe direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović, najavljujući da će i danas ugostiti najpoznatije spinalne hirurge iz Španije koji će ovde obaviti čak četiri intervencije na kičmenom stubu.

Operacije i za pacijente iz regiona

Španski hirurg Norberto Ventura obavio je na Klinici za neurohirurgiju u Nišu četiri operacije deformiteta kičme uz primenu novih tehničkih rešenja, a rukovodstvo Kliničkog centra najavilo je danas mogućnost da bi početkom ioduće godine te operacije mogli da ponude i stranim pacijentima.

"Ukoliko se ukaže mogućnost, operisaćemo kod nas, u stvarno idealnim uslovima, i pacijente iz Makedonije i Bugarske", izjavio je direktor KC Niš Zoran Radovanović.

Lekar Klinike za neurohirurgiju Nebojša Stojanović rekao je da su ranije radili i komplikovane operacije, ali da primenom savremenih tehničkih rešenja one sada traju znatno kraće, a oporavak pacijenata je mnogo brži.

foto: Kurir/M.S.

"Mi smo sada jednu jako komplikovanu operaciju uradili za tri sata. Nekada su operacije trajale i po osam, devet sati. Primenom novih tehničkih rešenja pacijenti su mnogo brže spremni za rehabilitaciju", kazao je Stojanović.

On je kazao da sve veći broj ljudi ima probleme s degenerativnim oboljenjem kičmenog stuba, tako da se može reći da ima "epidemije" tih bolesti.

"Primenom novih metoda omogućićemo istovremeno lečenje većeg broja pacijenata. Medjutim, zaista treba da poradimo na edukaciji, da se pacijenti mnogo ranije javljaju lekarima da bi sprečili invalidiet", rekao je Stojanović.

Hirurg Norberto Ventura ocenio je da su uslovi za operaciju u novom Kliničkom centru u Nišu odlični, kao i tim lekara s kojim je sarađivao. Ventura je ovog leta operisao pacijente na Dečijoj klinici za hirurgiju i ortopediju, a saradnja je nastavljena zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja Srbije.

(Kurir.rs/Večernje novosti/J. Ćosin/Foto: M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja