TREBA DA SE BORIMO ZA NAŠE VITALNE INTERESE: Ruski ambasador Aleksandar Čepurin posetio Loznicu i Tršić!
Foto: T. Ilić

položio venac na spomenik Dariji Aleksandrovnoj Korobkinoj

TREBA DA SE BORIMO ZA NAŠE VITALNE INTERESE: Ruski ambasador Aleksandar Čepurin posetio Loznicu i Tršić!

Srbija -

LOZNICA – Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin boravio je danas u lozničkom kraju gde se sastao sa rukovodstvom grada, posetio kompaniju ‘’Neli’’, jednog od najvećih izvoznika konditorskih proizvoda na područje Ruske Federacije, a obišao je planinu Gučevo kao i Tršić, rodno selo Vuka Karadžića.

On je na Gučevu položio venac na spomenik Dariji Aleksandrovnoj Korobkinoj, podignut u junu ove godine, koja je tokom ‘’Bitke iznad oblaka’’ kao ruska bolničarka poginula ovde u jesen 1914. godine pomažući ranjenim srpskim vojnicima.

Upoznat je sa njenom sudbinom, a posetio je i spomen-ploču koju je pre četiri godine u sećanje na nju podigao ‘’zahvalan srpski narod ovoga kraja’’ kao i spomen-kosturnicu podignutu u čast srpskim vojnicima izginulim u Velikom ratu tokom borbi na Gučevu.

Prethodno je posle razgovora sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i rukovodstvom grada, ambasador Čepurin rekao da je Loznica ‘’mali, ali treba da postane veliki raj’’ za šta je potrebno da razvija ekonomiju i kulturu, i ocenio da se grad razvija i da je ‘’na pravom putu’’.

foto: T. Ilić

- Rusija je u avgustu ove godine usvojila veliki program razvoja do 2024. Radi se o dinamičnom ekonomskom razvoju zemlje i nadamo se da će tome doprineti međunarodna saradnja, uključujući i saradnju sa Srbijom, sa Gradom Loznicom. Otvoreni smo za tu saradnju i nadamo se da će ona dati dobre rezultate – rekao je on i zahvalio na toplom prijemu koji ‘’uvek oseća u Loznici’’.

foto: T. Ilić

Ambasador Čepurin je ocenio da je situacija u svetu ‘’vrlo komplikovana, ne bih rekao da je to haos’’ i da se uočavaju određene promene. Kako je objasnio završava se period dominacije zapada i polako se stvara novi svetski poredak.

- U tom svetskom poretku treba da budemo jaki, ali i oprezni. Zato treba da branimo naše vitalne interese. Ako je u pitanju Srbija to su naravno suverenitet, teritorijalni integritet, pitanje Kosova, a Rusija naravno ima svoj interes. Naše zemlje i regioni naših zemalja zato treba da se razvijaju na ekonomskom i kulturnom planu, da se razvijaju bržim tempom nego ostali svet – istakao je on posle susreta u gradskoj upravi.

foto: T. Ilić

Gradonačelnik Petrović je ponovnu posetu ambasadora ocenio kao ‘’jako važnom’’ kao i da su imali sadržajan i veoma prijateljski razgovor. On je gosta obavestio da loznički privrednici izlaze na tržište Ruske Federacije, i da su to uglavnom voćari, najčešće u oblasti proizvodnje jagodičastog voća, a da loznička kompanija ’’Neli’’, koja je sa svojim konditorskim proizvodima uveliko prisutna u evropskim zemalja, na ruskom tržištu ostvaruje izvoz vredan tri i po miliona evra.

Današnji boravak u lozničkom kraju ambasador Ruske Federacije završio je posetom Tršiću i Obrazovno-kulturnom centru sagrađenom u zavičaju Vuka Karadžića.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track