Najnovije vesti

ZAGRMELO KAD MU VREME NIJE: Evo šta kaže narodno verovanje
Foto: T.Ilić

loznica

ZAGRMELO KAD MU VREME NIJE: Evo šta kaže narodno verovanje

Srbija

LOZNICA – Oko 14 sati danas je u Loznici počeo da duva vetar i pada kiša što nije neobično na plus šest stepeni, ali je onda počelo da grmi i seva. Zagrmelo je nekoliko puta i ozbiljno sevnulo kao da nije januar nego neki letnji mesec.

U narodu se veruje da grmljavina u januaru ne sluti na dobre stvari, a posebno ako se to dogodi na Mali Božić, odnosno danas, na 14. januar. Prema narodnom verovanju to sluti da će te godine biti ratova, elementarnih nepogoda i gladi i kod ’’običnog’’ sveta takav događaj donosi crne slutnje i obično se kaže da ’’ne sluti na dobro’’.

foto: T.Ilić

U lozničkoj meteorološkoj stanici objašnjavaju da to nije toliko čudno i da se dešava. Topliji front sa severozapada naišao je na hladniji vazduh tako da su stvoreni uslovi da dođe do grmljavine što se i dogodilo, tako da u tome ’’nema ničeg spektakularnog’’.

Da li je ova grmljavina samo prirodna pojava ili nešto drugo pokazaće vreme, ali narodna poezija u pesmi ‘’Početka bune na dahije“ kaže ‘’Grom zagrmi na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije, sinu munja na Časne verige, potrese se zemlja od istoka…’’

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...