U TAJNOM GRADU KARAĐORĐEVIĆA: Za turiste se spremaju podzemni hodnici kojima je nekada hodao kralj (FOTO)
Foto: T.Ilić

biće prepoznatljivo mesto!

U TAJNOM GRADU KARAĐORĐEVIĆA: Za turiste se spremaju podzemni hodnici kojima je nekada hodao kralj (FOTO)

Srbija -

"Podzemni grad Karađorđevića" poslednja dva i po meseca nije prazan, toliko ima otkako su u njega ušli majstori angažovani na uređenju ovog kulturno-istorijskog objekta koji treba uskoro da postane turistička atrakcija ne samo Malog Zvornika i Podrinja, nego i mnogo šire.

Rekonstrukciju i uređenje dela ovoga mesta država je preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija podržala sa 32 miliona dinara, dok je malozvornička opština izdvojila 1,2 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije i još pet na konto uređenja i opremanja prostorija.

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, koji je obišao podzemni grad čije je šifrovano ime ''Kamena devojka'', a rađen je kao sklonište i ratno, komandno mesto kralja Aleksandra I Karađorđevića, završetak radova predviđen je na proleće, pa bi možda već u aprilu mogao primiti prve posetioce.

- Zahvaljujući podršci države ovaj jedinstveni objekat biće uskoro deo bogate turističke ponude naše opštine, a može postati pravi turistički brend ne samo Podrinja nego i naše zemlje. Ovo je prva faza radova u kojoj će biti uređene i opremljene glavne prostorije kao što je sala za sednice vlade, tu je održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, kraljev apartman, kapela sa oltarskim prostorom, deo hodnika i suvenirnica – kaže Jevtić.

1 / 7 Foto: T.Ilić

U sklopu započetih radova biće urađena sanacija zidova i podova, vodovodna i kanalizaciona mreža, hidroizolacija i elektrifikacija prostorija, uređen bunar koji postoji u nedovršenom delu ‘’tajnog grada’’, obnovljene tri kraljevske česme, uvedeni sistemi ventilacije, video nadzora i protivpožarne zaštite. Biće renovirana kapela u kojoj treba da bude obnovljeno bogosluženje posle više od 80 godina, a ona će biti posvećena Svetom Andreju Prvozvanom koji je krsna slava dinastije Karađorđević. Osim toga biće sa spoljne strane urađen prilaz za invalide, nadstrešnice na ulazu u ‘’Kamenu devojku’’, uređen prostor za izlaz posetilaca. Knjige kažu da su radovi u steni u blizini reke Drine počeli 1932, da je urađeno oko dve trećine skloništa do kraljevog ubistva 1934. godine. Tada je izgradnja stala i nije nikada nastavljena.

"Podzemni grad Karađorđevića", ima oko 1.700 metara hodnika, pet hiljada kvadratnih metara, 12 ulaza i 75 prostorija različitih veličina. Nije nikada upotrebljen za predviđenu namenu, ali je ovde održana poslednja sednica tadašnje Vlade. Tri poslednje noći u domovini, aprila 1941. Godine, ovde je proveo kralj Petar II Karađorđević koji je u izgnanstvo i otišao iz grada u steni.

Ukoliko sve bude po planu ovoga proleća turisti će hodati hodnicima kojima je nekada koračao kralj i uživati u gradu sakrivenom pod stotinama tona stena u kojem nije hladno jer je temperatura od 14 do 16 stepeni, niti je zagušljivo jer je dobra ventilacija.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track