Štrajkači invalidi pred kolapskom

Šumadija DES

Štrajkači invalidi pred kolapskom

Srbija -
Najugroženiji su trojica radnika koji zbog dugotrajnog gladovanja imaju bolove u stomaku, mučninu, gušenje i visok krvni pritisak

KRAGUJEVAC - Zdravstveno stanje radnika sa invaliditetom, zaposlenih u kragujevačkom preduzeću, koji sedmi dan štrajkuju glađu, se drastično pogoršava.

Socijalna radnica Milka Milovanović rekla je da štrajkači imaju ozbiljne zdravstvene tegobe i da se trojica najugroženijih nalaze pred kolapsom.

Najugroženija su nam trojica radnika koji zbog dugotrajnog gladovanja imaju bolove u stomaku, mučninu, gušenje i visok krvni pritisak, rekla je Milovanović.

Prema njenim rečima, oni su pod svakodnevnim nadzorom lekara i povremeno primaju infuzije u Urgentnom centru, dok se ostalima pomoć ukazuje u prostorijama u kojima štrajkuju i oni su pod terapijom.

Ona je kazala da se u štrajku glađu nalazi sedam radnika sa invaliditetom, navodeći da ih još 23 kolega podržava u protestu tako što najveći deo dana provodi sa njima. U preduzeću Šumadija DES, koje ima status zaštitne radionice za invalide, radi 86 radnika od kojih je 51 osoba sa invaliditetom.

Oni traže isplatu minimalnih zarada od 20.000 dinara za proteklih osam meseci.Štrajkače je u subotu posetio pomoćnik Zaštitnika građana Goran Bašić koji ih je pozvao da gladovanjem ne pogoršavaju svoje zdravstveno stanje i obećao pomoć za ispunjavanje njihovih zahteva.

Pomoć stiže od Grada

Gradska vlast Kragujevca će uplatiti jednokratnu novčanu pomoć svim zaposlenima preduzeća "Šumadija" u restrukturiranju kojima poslodavac duguje više plata, rečeno je danas.

Član Gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo Dalibor Jekić rekao je da će novac biti uplaćen za svih 85 zaposlenih u preduzeću "Šumadija", od kojih je 51 sa invaliditetom.

On nije mogao da precizira iznos, kao ni kada će biti uplaćen.

Jekić je kazao da će gradska uprava zatražiti od Ministarstva za rad i socijalnu politiku Srbije novčanu pomoć za zaposlene u zaštitnoj radionici "Šumadija".

"Grad nema nikakve ingerencije u toj firmi pošto je to preduzeće u restrukturiranju i o njemu brine država", rekao je Jekić.

Po njegovim rečima, Grad Kragujevac nema zakonskih osnova da dodeljuje finansijska sredstva tom preduzeću, sem jednokratne novčane pomoći.

Jekić je pozvao zaposlene "Šumadije" koji od prošlog utorka štrajkuju glađu, da ne ugrožavaju svoje zdravlje i proces rada.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track