GDE GOD NAĐEŠ PRAZAN TROTOAR TI AUTO POSADI: Lozničani parkiraju gde stignu, da bi izbegli plaćanje
Foto: T.Ilić

hvataju krivine

GDE GOD NAĐEŠ PRAZAN TROTOAR TI AUTO POSADI: Lozničani parkiraju gde stignu, da bi izbegli plaćanje

Srbija -

LOZNICA – Vozila uparkirana na trotoarima širom grada stalna su slika u Loznici gde pešaci često zbog četvorotočkaša, ostavljenih gde im mesto nije, moraju silaziti na kolovoz kako bi prošli nekim ulicama. To bi bilo donekle shvatljivo da su sva parkirališta stalno zauzeta, međutim često parkinzi zvrje prazni jer vozači izbegavaju plaćanje parkiranja i radije se penju po trotoarima pokazujući saobraćajnu (ne)kulturu.

foto: T.Ilić

Prema podacima lozničkog JKP “Parking servis” u gradu ima 1.026 parking mesta, od toga 160 u prvoj i 866 u drugoj zoni. Za grad sa više od 30 hiljada registrovanih vozila potrebno je još parkinga, a na poslednjoj sednici Skupštine grada saopšteno je da će ove godine biti urađeno nešto više od 600 novih parking mesta. Treba da budu urađena četiri blokovska parkinga, za šta je namenjeno nešto više od 40 miliona dinara, a nalaziće se između ulica Beogradska, Branka Radičevića, Svetog Save, Bulevara Dositeja Obradovića i između ulica Dragoljuba Popovića, Svetog Save i Bulevara Dositeja Obradovića.

foto: T.Ilić

Naredne sedmice počinje potpuna rekonstrukcija Bulevara Dositeja Obradovića, koji ima ’’duple trake’’ gde će biti urađeno 112 parking mesta. Ovaj bulevar je urađen sa četiri trake, po dve u oba smera, ali se zbog sa obe strane parkiranih automobila decenijama koristi samo po jedna. Srednjoročni plan bio je da od 2017. do 2021. Loznica ima 1.285 parking mesta, ali će to biti premašeno već ove godine završetkom novih blokovskih i parkinga u bulevaru. Lozničani pešaci smatraju da ni nova parking mesta neće sasvim rešiti stvar jer neki prosto neće da plate parkiranje, iako je ono u prvoj zoni 46, a drugoj 30 dinara za sat.

foto: T.Ilić

- Ne mogu nekim ulicama uopšte da prođem trotoarom kad guram bebu u kolicima, pa ili idem okolnim putem ili reskiram i silazim na kolovoz. Svi bi kolima da uđu u prodavnicu, pa je grad prepun vozila, a pešaci se muče. Neće da plate parkiranje, ali hoće da ostave auto na trotoaru, parkovskoj stazi ili travi. Ovo je strašno, treba svuda postaviti metalne stubiće i sprečiti penjanje vozila na trotoare. Ne znam šta rade nadležni, zašto tolerišu bahatost pojedinih vozača – žali se Lozničanka koja manevriše između uparkiranih kola.

foto: T.Ilić

“Parking servis” se zbog vozača koji automobile ostavljaju van obeleženog parking mesta, zauzimaju prilazne puteve do garaža, travnjake, ili se parkiraju na taksi stajališta obraća komunalnoj policiji koja takvima izriče kazne od osam do deset hiljada dinara, odnosno pola od toga ako je plate u roku od osam dana. Ponekad su pozivi češći, ali u proseku po dva, tri sedmično.

Gradska vlast pominjala je minulih godina izgradnju montažnih garaža, ali se

od priče dalje nije odmaklo. Za nesavesne je možda lek ’’pauk’’, ali on za grad veličine Loznice nije ekonomski isplativ. Dok ne budu urađena najavljena nova parkirališta, garaže, ili ne dođe ’’pauk’’, pešacima ostaje da se snalaze i nadaju da će se saobraćajna kultura vozača popraviti pa se neće parkirati kako im se prohte, i da će trotoari biti slobodni za one kojima su i namenjeni.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track