MARKO ĐURIĆ DOČEKAO DECU SA KOSOVA: Pedesetoro dece iz Kosovskog Pomoravlja za vikend borave u Beogradu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

beograd je i njihov grad

MARKO ĐURIĆ DOČEKAO DECU SA KOSOVA: Pedesetoro dece iz Kosovskog Pomoravlja za vikend borave u Beogradu

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić dočekao je danas ispred Hrama Svetog Save pedesetoro dece iz Kosovskog Pomoravlja, koji će za vikend boraviti u Beogradu, u organizaciji Kancelarije.

Učenicima viših razreda osnovnih škola "Petar Petrović Njegoš" i "Sveti Sava" iz Gnjilana, "Marko Rajković" iz Vitine i "Veljko Dugošević" iz Raniluga, Durić je poželeo dobrodošlicu i lep boravak u Beogradu, a nakon toga su obišli Hram Svetog Save.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osim Hrama predviđeno je da deca kasnije danas posete fudbalski stadion Crvene zvezde "Marakanu", a tokom boravka u Beogradu i Kalemegdansku tvrđavu, Zoološki vrt, stadion Partizana.

U Sportskom centru "Banjica" za osnovce sa Kosova i Metohije biće odigrana revijalna fudbalska utakmica, najavljeno je ranije.

Đurić je deci sa KiM poželeo dobrodošlicu i podsetio da je Beograd njihov glavni grad.

"Srbija je njihova država koja će nastaviti da im pruža podršku za ostanak i opstanak", rekao je Đurić.

Đurić je podsetio da na Univerzitetu u južnoj srpskoj pokrajini ima više od 10.000 studenata i da je četvrti po veličini studentski centar, a po kvalitetu usluga u samom vrhu.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Želim da pozovem na solidarnost čitavu Srbiju oko podrške nasem narodu na Kosovu i Metohiji, ovu poruku nikad nije dovoljno često ponavljati, a da bi se pomoglo i opstalo na Kosovu potreban je uporan i kontinuiran rad", rekao je Đurić.

On je naveo da će se zato nastaviti sa realizacijom 149 projekata koji podrazumevaju ne samo obnovu postojećih, već i izgradnju novih škola do septembra.

Očekujem da ćemo u preko 100 srpskih škola na KiM imati nove savremene učionice i mislim da je to najbolji signal da država Srbija ne samo da brine o sadašnjem trenutku, već da zajedno kao narod vodimo računa da nas tamo bude i u budućnosti, rekao je Đurić.

"Tamo gde su Srbi na KiM, tamo je i Srbija", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Ističhi da su mališani sa KiM najdraži gosti, poželeo im je lep i prijatan boravak u Beogradu.

"Na KiM se svako jutro budi hiljade srpske dece i nasa obaveza je da o njima brinemo i da sa njima učimo i podsetimo se šta je to Svetoslavlje", rekao je Đurić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ivan Janković iz sela Gornje Kusce kaže da je prvi put u Beogradu i da se raduje što će moći da poseti Marakanu, Zooloski vrt i sva mesta koja inace do sada nije imao priliku da vidi.

"Mnogo sam srećan i veoma mi se dopada Beograd, sve je sređeno, lepo i čisto", rekao je dečak.

Kako kaže, u mestu u kome živi problem mu predstavlja to što se sa drugarima ne sme do kasno zadržavati napolju jer je mešovita sredina i nije sasvim bezbedno.

To nedostaje i njegovoj drugarici Biljani Djorđević iz Šilova koja kaže da je u Beogradu sve drugacije u odnosu na tamošnji život .

"Imam društvo, družimo se mi ali ipak ne možemo ostati do kasno uveče kad padne mrak, živimo u mešovitim sredinama pa je opasno da se do kasno zadrzavamo, a toga ovde nema . Radujem se sto ćemo posetiti Hram na Vračaru, Marakanu", rekla je Djorđević i dodala da se nada da će se sa drugarima tokom vikenda lepo provesti u glavnom gradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track