IZ NOVOG PAZARA STIŽE NOVAC ZA OBNOVU NOTR DAMA I AL-AKSE: Svesni smo da ne možemo mnogo, ali želimo pokažemo da smo multietnički grad
Foto: EPA

IZ NOVOG PAZARA STIŽE NOVAC ZA OBNOVU NOTR DAMA I AL-AKSE: Svesni smo da ne možemo mnogo, ali želimo pokažemo da smo multietnički grad

Srbija -

Novi Pazar pokreće akciju prikupljanja sredstava za obnovu u vatrenoj stihiji oštećene katedrale Notr Dam. Takođe, novac će biti izdvojen i za džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, u kojoj je izbio požar istog dana kao i u francuskoj katedrali.

Veliki požar koji je pre tri dana izbio na vrhu čuvene katedrale Notr Dam prouzrokovao je velike materijalne štete. Istog dana goreo je i deo džamije Al-Akse u Jerusalimu, koja je treće najsvetije mesto za muslimane. Gradska uprava Novog Pazara donela je odluku da novčano pomogne obnovu dve bogomolje.

"Novi Pazar odlučio se na ovaj korak jer želi da ukaže na važnost poštovanja civilizacijskih vrednosti i značaj očuvanja kulturnog nasleđa koje pripada celokupnom čovečanstvu, a Al-Aksa i Notr Dam to svakako jesu", kaže član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović.

Navodi da je taj potez pre svega simbolički.

"Svesni smo da ne možemo mnogo, ali želimo da i na ovaj način pokažemo da je Novi Pazar, kao multietnički grad, privržen idejama solidarnosti, tolerancije i poštovanja različitosti među narodima bez obzira na to ko kojoj religiji pripadaju", istakao je Jusufović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track